Internet

Povoljnosti za ćirilični “.срб” domen

Korisnici “.rs” internet domena koji budu želeli da registruju i ćirilični “.srb” domen moći će u prvih šest meseci slobodne registracije u taj domen da to učine pod povoljnijim uslovima na godinu dana, najavio je danas u Beogradu koordinator Radne grupe za izradu predloga registracije ćiriličkog “.srb” domena Vojislav Rodić.
“Oni koji to budu hteli će veoma jednostavnom procedurom odabrati koji od ponuđenih ‘.srb’ domena žele da preuzmu”, rekao je koordinator Rodić i naglasio da će registracija ćiriličnog domena uz postojeći latinični “.rs” u prvoj godini biti besplatna.

Rodić nije hteo da precizira kada će ovaj ćirilični domen početi da se koristi, navodeći da će svi uslovi za to biti ispunjeni kada zahtev Registra nacionalnih internet domena Srbije (RNIDS) usvoji i Ministarstvo trgovine Sjedinjenih Američkih Država.

Na naučno-stručnom skupu “Informatika 2011” na Sajmu tehnike u Beogradu je Rodić kazao da će registracija ćiriličnog “.srb” domena za registrante latiničnog “.rs” domena početi kada to bude odredio RNIDS.

Kao što u “.rs” domenu sva fizička i pravna lica, domaća i strana, mogu da registruju domen, tako će biti i u ćiriličnom “.srb” domenu, objasnio je Rodić.

Rodić je napomenuo da će biti uspostavljenai poddomenska struktura u okviru “.srb” domena, istovetna po nameni sa postojećim poddomenima u okviru “.rs” domena.

Koordinator je naveo da će, pored ćiriličnog domena “.srb” biti obavljana i registracija adresnih prostora “.pr.srb” (u latiničnom domenu je to “.co.rs”) za poslovne korisnike, “.org.srb” za ostale korisnike koji su pravna lica, “.obr.srb.” (latinično “.edu.rs”) za obrazovne ustanove i organizacije i “.od.srb” koji će biti namenjen fizičkim licima.

Za državne organe Republike Srbije, koji na latiničnom domenu imaju naziv “.gov.rs”, na ćiriličnom domenu Rodić je rekao da je predložen naziv “.vl.srb” (vlada, vlast), a za akademske i naučno-istraživačke mreže koje sada imaju “.ac.rs”, naziv na ćiriličnom domenu “akm.srb”.

Što se tiče stranih slova u nazivima pojedinih internet stranica, ona će biti zamenjena u neka od ćiriličnih slova, objasnio je on i kao primer naveo da će slovo “x” biti zamenjeno spojenim ćiriličnim slovima “š, ć” i “nj”, zatim “y” sa “š,ć” i “lj”, a umesto “q” stajaće “lj, ć” i “nj”.

Leave a Reply