Internet

Poziv za Tender za “RGZ Web Portal za NSDI – 2009”

Norveška agencija za kartografiju i katastar – Statens Kartverk (SK) i Republički geodetski zavod dana 10. septembra 2008. godine potpisali su Sporazum o nastavku saradnje “RGZ-SK Twinning projekat 2008 – faza 3”.

Jedan od ciljeva projekta je povećanje kapaciteta RGZ za aktivno učešće u evropskim integracijama i harmonizaciji pružanja usluga geodetskih i geografskih informacija.

U tu svrhu uspostaviće se Internet web portal za poboljšanje pristupa skupovima podataka RGZ, da bi se obezbedile jednake i pravovremene informacije za sve. Prostorne informacije, koje pruža RGZ i ostali partneri, biće dostupne za korisnike i omogućiće laku razmenu osnovnih skupova podataka u skladu sa INSPIRE, ISO i drugim međunarodnim standardima.

Glavni zadatak u okviru toga je uspostavljanje prve verzije srpskog nacionalnog web portala “RGZ Web Portal za NSDI – 2009” za širenje prostornih podataka i servisa u okviru srpskog SDI.

Uspostavljanje inicijalnog web portala za pružanje prostornih podataka od RGZ i ostalih partnera obezbediće se kroz određene ciljeve:

Omogućavanje razmene i objavljivanja njihovih prostornih podataka i metapodataka putem Web portala:

  • Lak pristup informacijama o postojećim prostornim podacima i servisima;

  • Uvid u prostorne podatke;

  • Sistem servisa omogućava partnerima da izrade alate za sopstvene potrebe;

  • Alat za postizanje iskustva u razmeni podataka pod okriljem NSDI;

  • Promocija NSDI;

Tenderska dokumentacija (Terms of Reference = ToR) i saopštenje su publikovani 13. marta 2009. godine na norveškom sajtu za oglašavanje nabavki Doffin Tender za RGZ Web Portal za NSDI 2009.

Leave a Reply