Internet

Predstava „Deca na internetu” za Svetski dan drame, pozorišta i obrazovanja

Predstavom „Deca na internetu”, koja će biti izvedena i 27. novembra od 20 časova u Dečjem kulturnom centru, biće obeležen Svetski dan drame, pozorišta i obrazovanja. Ovo je peto izvođenje predstave koja je bila izuzetno uspešna u novembru, a zbog velikog interesovanja roditelja i dece, ponovo će biti odigrana i 6. decembra u istom terminu.

Odlukom Međunarodne asocijacije pozorišta za decu i mlade i Međunarodne asocijacije za dramu, pozorište i obrazovanje, pre početka predstave biće pročitan svetski proglas koji će se čitati u svim pozorištima za decu i mlade širom sveta, dok će se prisutnima i gostima iz inostranstva obratiti Ljubica Beljanski Ristić, direktorka Nacionalnog centra ovih asocijacija.

„Deca na internetu“ je autorski projekat Studio Centra, koji su podržali Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija i Telenor fondacija. Projekat se bavi zloupotrebom dece na internetu i namenjen je obrazovanju i zaštiti dece i mladih ljudi na internetu. Pozorišna predstava namenjena je tinejdžerskoj populaciji, ali i roditeljima i nastavnicima, koji čine veoma važan faktor u edukaciji i zaštiti dece. Predstavu čine četiri različite priče (Sveta otmica, Ispovest jedne tinejdžerke, Nigerijska prevara, Fotomodel), a kroz teme pedofilije i lažnih profila, zavisnosti od interneta, prevara zarad finansijskih koristi i trgovine dece putem interneta, učesnici predstave su uz autorski tim Studio Centra osmislili priče, kreirali likove i njihove tragične sudbine.

 

Kroz čitav komad jasno se kritikuje i odnos roditelja, koji u velikom broju slučajeva nisu zainteresovani za sadržaje koja deca posećuju na internetu, kao i za osobe sa kojima deca uspostavljaju komunikaciju u virtuelnom svetu.

Leave a Reply