E-servisi · Internet

Predstavljen novi sajt srpskog parlamenta

U Domu Narodne skupštine juče je predstavljena i počela da radi nova internet stranica parlamenta (www.parlament.rs) sa video materijalima, uključujući virtuelnu šetnju kroz zgradu parlamenta na Trgu Nikole Pašića.

Na novoj interent prezentaciji parlamenta, koja je dvojezična -” na engleskom i srpskom, nalazi se i poseban deo za građane, kao i arhiva.

Sajt je povezan sa društvenim mrežama Facebook i Twiter, kao i sa YouTubrom.

Na sajtu će se naći detaljniji pregled parlamentarne međunarodne saradnje, kao i aktivnosti parlamenta u procesu evropske integracije, dokumenta na jezicima nacionalnih manjina, a biće omogućen kontakt sa građanima kroz formular za unos upita.

Novina je da će postojati pregled informacija za osobe sa posebnim potrebama, a korišćenje sajta prilagođeno je slepim i slabovidim osobama.

Biće i dalje dostupne informacije o redovnim aktivnostima parlamenta, što je bilo i na starom sajtu.

Tehničku izradu sajta finansirala je Agencija SAD za međunarodni razvoj (USAID), koja je i 2004. pomogla Skupštini Srbije da napravi svoj prvi vebsajt.

Potpredsednica parlamenta i predsednica radne grupe za izradu nove internet prezentacije skupštine Gordana Čomić kazala je da je cilj novog sajta moderna, dostupna, zanimljiva i kredibilna interaktivna internet stranica.

Predsednica Skupštine Srbije Slavici Đukić Dejanović kazala je da će nova internet prezentacija omogućiti uvid javnosti u rad parlamenta, kao i da su dobrodošle sve kritike i sugestije.

“Uverena sam da će građani često posećivati sajt parlamenta kako bi se informisali o svemu što se dešava u Skupštini”, kazala je Đukić Dejanović.

Direktorka USAID u Srbiji Suzan Fric rekla je da novi sajt nudi više informacija, kako samoj Skupštini tako i građanima Srbije i da se nada da će omogućiti da civilno društvo i javnost odigraju veću ulogu u odlučivanju o tome kakva će Srbija biti u budućnosti.

Prema njenim rečima, građani Srbije imaju pravo da znaju koliko dobro parlament zastupa njihove interese i to je pravo koje ima svaki građanin u svakoj demokratskoj državi.

Fric je kazala da je u poslednjem izveštaju EU o napretku Srbije Skupštini Srbije zamereno to što u dovoljnoj meri ne konsultuje javnost kada je u pitanju sadržaj zakona.

“Iako znamo da samo USAD-ovi programi nisu dovoljni da Narodnoj skupštini pomogne da reši ovaj problem biće nam zadovoljstvo da u saradnji sa drugim donatorima, programima i samom skupštinom nastavimo da radimo na transparentnosti, pristupačnosti i odgovornosti skupštine”, rekla je ona.

One thought on “Predstavljen novi sajt srpskog parlamenta

  1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

    Umesto komentara, valja ponoviti reci direktorke Misije USAID u Srbiji Suzan Fric (koje nisu date u gornjem tekstu):

    ”У последњем извештају ЕУ о напретку Србије, поменуто је да Скупштина не консултује јавност у довољној мери, када је у питању садржај и утицај на нацрте закона. Иако ми увиђамо да програми USAID сами по себи нису довољни за решавање оваквог проблема, биће нам задовољство да са осталим донаторима, програмима и са самом Народном скупштином наставимо да радимо на унапређењу њене транспарентности, приступачности и одговорности“, изјавилаје Фриц. Она је изразила наду, да ће нови веб сајт омогућити цивилном друштву и јавности да имају већу улогу у одлучивању о томе каква ће Србија бити у будућности.

    Ako je g-dja Fric izrazila nadu, izrazava je i moja malekost.

Leave a Reply