Internet

Predstavljen Pravilnik za rešavanje domenskih sporova

U Domu internet domena Srbije, 14. juna, održan je okrugli sto sa temom „Čiji je moj internet domen?“, gde su predstavljeni Pravilnik o postupku za rešavanje sporova povodom registracije.rs domena i Sporazum o saradnji Privredne komore Srbije i Registra nacionalnog internet domena Srbije.

Pravilnikom je uređena procedura u postupku pred Komisijom za rešavanje sporova, koja je formirana pri Privrednoj komori Srbije, a usklađen je i sa principima Jedinstvenih pravila za rešavanje sporova povodom domena ICANN-a (UDRP) i Pravilima za alterativno rešavanje sporova povodom .eu domena (ADR EU).

Novi Pravilnik je stupio na snagu 17. maja 2011. i jedna od glavnih promena u odnosu na prethodni jeste da odluka Komisije za rešavanje sporova povodom registracije .rs domena ne mora da bude konačna, budući da stranke u sporu mogu posle odluke Komisije da se obrate za rešavanje sporova i redovnom sudu.

Na okruglom stolu govorili su Dušan Popović, predsednik Komisije za rešavanje sporova povodom registracije .rs domena i potpredsednik Komisije Marko Jovanović. Uvodničari su bili Vladimir Đelić, sekretar Komisije, i Dejan Đukić, menadžer pravnih poslova u RNIDS-u. Skupu je prisustvovalo više od 30 učesnika, a moderator je bio Slobodan Marković. Okrugli sto organizovali su Registar nacionalnog internet domena Srbije i Privredna komora Srbije.

KORISNI LINKOVI:
– www.rnids.rs/cir/rešavanje-domenskih-sporova
– www.pks.rs/Default.aspx?tabid=4163
– www.icann.org/en/udrp/udrp.htm
– www.adr.eu

PREUZMITE:
Pravilnik o postupku za rešavanje sporova povodom registracije .rs domena (PDF, 750 KB)

Leave a Reply