Internet

Predstavljena prva digitalna biblioteka na internetu

Nacionalne biblioteke nekoliko zemalja i agencija Ujedinjenih nacija za obrazovanje – UNESKO – predstavili su danas u Parizu prvu digitalnu biblioteku baziranu na internetu. Korisnicima širom sveta sada je omogućen pristup nekim od najstarijih pisanih dokumenata, fotografija, filmova i tonskih snimaka.

Među objavljenim dokumentima su: mapa novog sveta iz 1562. godine, jedini poznati primerak prve knjige objavljene na Filipinima, na španskom i tagalog jeziku, zatim Miroslavljevo jevanđelje iz 1180. godine, kao i komadići kostiju i kornjačinog oklopa sa urezanim prvim poznatim rečima na kineskom jeziku. Biblioteka sadrži i najranije fotografije, filmove i tonske snimke. Direktor američke Kongresne biblioteke, Džejms Bilington, rekao je novinarima u Parizu da najnoviji sajt ima cilj da podstakne želju za proširivanjem znanja putem čitanja i obrazovnih procesa u pojedinačnim zemljama.

Sve stranice sadrže objašnjenja o tekstovima na sedam jezika: engleskom, arapskom, kineskom, francuskom, španskom, portugalskom i ruskom. Za sada, pretraživač biblioteke pokazuje ne više od nekoliko stotina dokumenata, u bilo kojoj od kategorija, ali nosioci projekta kažu da će saradnja sa bibliotekama koje još nisu uključene neprestano proširivati sadržaj. Svetska digitalna biblioteka dostupna je na adresi www.wdl.org.

Leave a Reply