Internet

Predstavljeno srpsko izdanje knjige “Uvod u upravljanje internetom”

Uprava za Digitalnu agendu Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva, Diplo fondacija, Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS) i Republička agencija za elektronske komunikacije (RATEL) danas su održali promociju knjige i okrugli sto na temu “Uvod u upravljanje internetom“.

U saopštenju Uprave za Digitalnu agendu navodi se da je ova prezentacija održana u okviru telekomunikacionog foruma “Telfor 2011” u Centru “Sava”. Panel je povodom srpskog izdanja knjige „Uvod u upravljanje internetom“ predstavio tehnološke i političke turbulencije oko upravljanja internetom, kao i regulatorne izazove na globalnom i nacionalnom nivou.

Učesnici ovog skupa razgovarali su o raspodeli kritičnih resursa (domena, IP adresa), razvoju širokopojasnog interneta i novih servisa, pravnoj jurisdikciji na internetu, zaštiti intelektualne svojine, sajber kriminalu i sajber bezbednosti.

Takođe, bilo je reči i o zaštiti privatnosti, slobodi izbora i slobodi govora internet korisnika, odgovornosti u razvoju interneta različitih aktera – od državnih institucija preko internet provajdera i provajdera servisa i sadržaja, do korisnika. Knjiga će biti distribuirana po univerzitetima u Srbiji kako bi poslužila kao osnov za kurseve iz ove oblasti, kao i po državnim institucijama i agencijama koje imaju kontakte sa ovom tematikom.

Učesnici panela su razgovarali i o trenutnim globalnim i regionalnim procesima koji utiču na budućnost interneta i ulogu koju u oblikovanju praktičnih politika o internetu imaju različiti akteri – država i državne strukture, međunarodne organizacije, telekomunikacione i IKT kompanije, udruženja korisnika, nevladine organizacije, univerziteti i istraživački centri, mediji, i sami korisnici.

Autor knjige je Jovan Kurbalija.

Knjiga je u saradnji sa nekoliko partnera širom sveta prevedena na ruski, španski, francuski, kineski, portugalski i arapski jezik.

Srpsko izdanje ove knjige može se besplatno preuzeti sa sajta Digitalne agende, dodaje se u saopštenju.

Leave a Reply