Internet

Predviđa se nagli porast ciljanih napada širom Interneta!

Godišnji izveštaj koji su pripremile vodeće kompanije u oblasti sajber-sigurnosti otkriva da će maloprodajne i finansijske institucije izvan SAD-a na svojoj koži osetiti bes sajber-kriminalaca u 2015.

Kompanija Trend Micro, objavila je svoj godišnji izveštaj o sigurnosnim predviđanjima pod nazivom „Sigurnosna predviđanja kompanije Trend Micro za 2015. i kasnije: Nevidljivo postaje vidljivo”. Stručnjaci za pretnje ove kompanije naročito ističu činjenicu da će se ciljani napadi raširiti i dolaziti iz sve više zemalja, jer su i dosadašnji hakeri uspešno napadali žrtve širom sveta. Pored toga, izveštaj izdvaja i sedam drugih pretnji za sajber-sigurnost u 2015. uključujući tu i banke i sisteme za plaćanje.

cyber-crime

Prema izveštaju, broj kampanja ciljanih napada će nastaviti da raste u 2015. posebno nakon primetnih upada koje su sajber-kriminalci izveli u SAD. Stručnjaci za pretnje kompanije Trend Micro predviđaju da će hakeri iz zemalja kao što su Vijetnam, Velika Britanija i Indija nastaviti da sprovode ciljane napade i da ćemo videti napade na zemlje koje do sada nisu pominjane, kao što su nedavni incidenti sa organizacijama iz Malezije i Indonezije.

 

„Ovo što vidimo danas nije veliko iznenađenje, već snažnije i surovije mere koje sajber-kriminalci koriste za krađu informacija”, rekao je Rejmund Genes, CTO, Trend Micro. Prateći uspeh ciljanih napada koje su izveli sajber-kriminalci iz Rusije i Kine, hakeri iz drugih zemalja će videti sajber-napade kao praktičniji metod upada u organizacije. Pored toga, s obzirom da se nove prepreke za upade u baze podataka pojavljuju gotovo svakog dana, razumno je očekivati da će se upad u bazu podataka smatrati uobičajenim postupkom u savremenom spektru pretnji”.

 

Pretnje usmerene na banke će i dalje postajati sve opasnije i to uz pojavu pojedinačnih napada sajber-kriminalaca usmerenih na finansijske institucije, pa će one zajedno sa bankama morati da implementiraju dvo-faktorsku autorizaciju za internet usluge.

 

„Ekosistem platnog prometa će nastaviti da se razvija”, rekao je JD Šeri, vice president of technology & solutions, Trend Micro. „Velike promene su pred nama, pa ćemo moći da vidimo kako razne pretnje pokušavaju da manipulišu NFC komunikacijom (Near Field Communications), posebno zbog toga što neke platforme postaju sve popularnije usled velikog broja korisnika koji ih prate i žele da poseduju najbolju i najnoviju tehnologiju”.

 

Najvažnije tačke iz izveštaja o pretnjama za 2015. su sledeće:

 

  • Sajber-kriminalci će se okrenuti skrivenoj mreži interneta (darknet) i forumima sa ograničenim pristupom kako bi delili i prodavali štetne programe (crimeware).
  • Sve veća sajber-aktivnost dovešće do boljih, većih i uspešnijih hakerskih alata i pokušaja.
  • Paketi za upade biće usmereni na Android jer je ranjivost mobilnih sistema uslov za mogućnost širenja zaraze na uređaju.
  • Ciljani napadi će postati dominantan oblik sajber-kriminala.
  • Nove mogućnosti mobilnog plaćanja će izazvati pojavu novih pretnji.
  • Videćemo više pokušaja da se iskoriste ranjivosti u aplikacijama otvorenog koda.

 

 

  • Raznovrsnost tehnologije će sačuvati uređaje koji imaju pristup „Internetu svega” od grupnih napada, ali to neće zaštiti podatke koje oni koriste.
  • Pojaviće se ozbiljnije pretnje usmerene na internet bankarstvo i druge finansijske usluge.

 

Sigurnosna predviđanja kompanije Trend Micro za 2015. takođe pominju sve veću zloupotrebu ranjivosti pametnih uređaja, kao što su pametne kamere, uređaji i televizori, jer sajber-kriminalci postaju sve agresivniji pri napadu na ove platforme i organizacije koje upravljaju podacima.

 

Istovremeno dok tržišni zahtevi teraju proizvođače da izbacuju sve više pametnih uređaja ne misleći, pri tome, na usklađenost sigurnosnih podešavanja sa trenutnim zahtevima, napadači sve bolje pronalaze ranjivosti koje mogu iskoristiti za svoje ciljeve.

 

„Pametne kuće i njihova automatizacija će nastaviti razvoj širom sveta, otvarajući nove mogućnosti za napade”, rekao je Šeri. „Zbog toga, proizvođači pametnih uređaja moraju razmisliti kako da zaštite ne samo uređaje, nego i podatke koji oni koriste”.

 

Pogledajte izveštaj „Sigurnosna predviđanja kompanije Trend Micro za 2015. i kasnije: Nevidljivo postaje vidljivo” na: http://www.trendmicro.com/vinfo/us/security/predictions

Leave a Reply