Društvene mreže · Internet

Preko Twitter-a do ukusnog jela

Korišćenje popularnih web socijalnih mreža u Sjedinjenim Američkim Državama ubrzano dovodi do brojnih novina, originalnih ideja, neobičnih poteza koje i koji vrlo brzo postaju navika i stvar bez koje se može.

Jedan od takvih primera su pokretna mesta za prodaju hrane. Ulični prodavaci hrane počeli su svojim kupcima putem Twittera, Facebooka i drugih popularnih društvenih medija na internetu da prosleđuju informacije o vremenu i lokacijama na kojima će se određenog dana i u tačno naznačeno vreme pojaviti. Da najpopularnije prodavce redovno čekaju dugi redovi kupaca, potvrđuje i priča zabeležena u Washingtona.

Donedavno, bilo je uobičajeno da ulični prodavci hrane imaju svoje stalno mesto. Odnedavno, firma Fojol Brothers sa ukusnim jelima tipičnim za indijsku kuhinju šparta ulicama Washingtona.

Richard Yost, jedan od mnogobrojnih kupaca, objašnjava: “Njihova jela su zaista dobra. Ja sam veliki ljubitelj indijskih jela, a u mojoj okolini nema baš mogućnosti da se uzme nešto na brzinu za ručak i po prihvatljivoj ceni. Ovi su izvrsni.” I on, i drugi kupci proveravaju poruke na stranicama socijalnih mreža da bi utvrdili kad i gde će se prodajni štand Fojol Brothersa pojaviti.

Lauren Shakper prati kratke poruke upućene preko web stranice Twitter, poruke kratko nazivane „tweets”. “Iz Fojol Brothersa svakog dana stave nešto kao: „Narode, bićemo na Trgu Farragut od 11:45 do 2:30. Vidimo se…” Tako da svi koji to žele, dođu, stanu u red i sačekaju da kupe neko od jela. I mnogi još odgovore, ili re-tweet-uju: „Super, idem do Fojol Brothers na ručak.” I tako se poruka širi.”

Suvlasnik firme Fojol Brothers Peter Korbel ističe da im internet omogućava da prodaju zaista ono što kupci žele i dolazeći im na “noge,” što je još jedna pogodnost više.

Ili jedan drugi primer, primer kamioneta iz kojih se prodaje sladoled. Firma Sweetflow Mobile. takođe koriste internet i šalje informacije zainteresovanima. Kupci kažu da ih Sweetflow-ova Twitter stranica privlači jer znaju da im kada i gde će moći kupiti omiljenju poslasticu.

Gail Brooks,obožavateljka  ukusnog sladoleda, uz smeh govori “Kamionet Sweetflowa dolazi samo u određene dane, tako da iščekujem kada će se pojaviti i ja kupiti moju poslasticu. Kao nekad kada sam bila dete. I sad mi se na trenutak učini da sam ponovo dete.”

Direktor firme Sweetflow Mobile Tim Noonan ističe da se nove lokacije, praktično u hodu, određuju analizom zahteva i želja kupaca takođe upućenih putem interneta: “Naši kamioneti, pokretne prodavnice sladoleda, kruže gradom, mi na internet stavljamo poruke o tome gde smo, koliko ćemo se na kojoj lokaciji zadržati. Nastojimo na nekom mestu ostati sat i po do dva, tako da nas oni koji nas prate mogu naći. Naši kupci često traže da posetimo neka mesta i mi to rado činimo. To je neka vrsta dvosmerne veze u kojoj nas i prate i traže da negde dođemo. Mi nastojimo da radimo na oba načina.”

Danas ukusno jelo, sladoled…. sutra nešto drugo. Mreža socijalnih stranica na internetu, “mreži svih mreža” bez koje je današnji svet nezamisliv, raste i ljudima pomaže da budu informisani… eto čak i tome gde mogu “na brzaka” kupiti i poesti omiljeno jelo.

Leave a Reply