Internet

Preporuke medijske koalicije za tzv. “online novinarstvo”

U organizaciji Medijske koalicije (UNS, NUNS, ANEM, NDNV, ANEM i LocalPress), u Medija centru u Beogradu, vođena je diskusija o online novinarstvu tokom koje su date i preporuke novinarima.

U njima se navodi da mediji ne treba da preuzimaju bilo kakav materijal ili izjave bez prethodnog odobrenja autora, ali se to ne odnosi na javne ličnosti i informacije od javnog interesa.

 

Komentarišući tu preporuku, potpredsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Zoran Stanojević rekao je da je sve što je objavljeno na društvenim mrežama – javna informacija. Tokom diskusije preko mejla su se oglasili i predstavnici Misije OEBS u Srbiji koji su istakli da svi saveti koji važe u novinarstvu u Srbiji treba da važe i u onlajn sferi.

 

Među deset preporuka navodi se i da svaka onlajn redakcija treba da ima jasno određena pravila i uslove za komentarisanje medijskih objava kako bi se sprečio govor mržnje ili diskriminacija. Etičke preporuke savetuju i da novinari prilikom iznošenja mišljenja na društvenim mrežama i drugim internet platformama treba da imaju u vidu da date izjave mogu uticati na njihovu profesionalnu reputaciju. Novinari ne treba da prenose glasine, već da plasiraju samo tačne informacije koje su proverene i imaju najmanje dva nezavisna izbora. Fotografije i snimci ne mogu se modifikovati tako da se menja smisao, značenje ili kontekst, a neophodno je i linkovati izvore. Kada se ispostavi da je objavljena informacija netačna, novinar je dužan da ispravku da što je brže moguće.

Leave a Reply