Internet

Preporuke za bezbednost na Internetu!

Nova godina je vreme kada razmatramo promene u našim životima i donosimo odluke koje ćemo poštovati u novoj godini, kao što su da se redovno bavimo sportom ili promenimo način ishrane.

Međutim, stručnjaci kompanije Trend Micro preporučuju da ove godine obratimo pažnju i na promenu navika prilikom korišćenja interneta. U nastavku teksta pronaći ćete 10 saveta koji će vam pomoći daostanete sigurni kad koristite Internet. Oni su zasnovani na tekstovima sa bloga SimplySecurity koji pišu zaposleni u kompaniji Trend Micro.

trend micro

#1 – Nabavite novi ili održavajte postojeći bezbednosni softver na svojim računarima i mobilnim uređajima koji se redovno ažurira i nudi više od obične antivirusne zaštite, čak i ako neko od vaših sveznajućih rođaka kaže da vam nije potreban.

#2 – Ako ste u toku prošlog meseca koristili debitnu karticu za kupovinu u nekoj od Target prodavnica, odmah promenite PIN broj. Ako ste koristili kreditnu karticu, onda pažljivo pratite mesečne račune i razjasnite sve neovlašćene troškove koji se pojave.

#3 – Neprestano proveravajte i po potrebi prilagođavajte podešavanja privatnosti na Facebook nalogu i ograničite broj prijatelja koji mogu videti vaše objave. Takođe, treba da razumete da ništa što uradite na Facebook-u nije „privatno”.

#4 – Promenite lozinke na svim Veb nalozima i proverite da li svaka nova lozinka sadrži najmanje 10 karaktera sa pomešanim slovima (malim i velikim), brojevima i posebnim znacima.

#5 – Steknite ili usavršite znanje o sajber-svetu poštujući PIE pravilo (Pravilna zaštita, Intuicija i Edukacija).

#6 – Čuvajte se prevara sa mejlovima za krađu identiteta („phishing”). Budite nepoverljivi i pretpostavite da bi svaka poruka koja se pojavi u vašoj prijemnoj pošti mogla biti pokušaj krađe identiteta.

#7 – Razmislite pre nego što kliknete na „Pošalji” ili „Objavi” dugme… Osobe koje dele previše informacija mogu zaista imati problema zbog toga, nekad čak i godinama kasnije. Dobro je zastati i razmisliti o tome šta želite da podelite i da li bi to možda moglo da vam naškodi u budućnosti.

#8 – Kada kupujete preko interneta nikad nemojte koristiti način plaćanja koji ne nudi zaštitu od zloupotrebe. Nije preporučljivo kupovati preko interneta koristeći novčane uputnice i transfer preko bankovnog računa, jer ne možete nikako povratiti novac kada ga jednom pošaljete.

#9 – Zaključajte svoj mobilni telefon koristeći PIN ili sigurnosni kod i podesite vreme zaključavanja ekrana tako da se uređaj sam zaključa kada ga neko vreme ne koristite.

#10 – Ako imate decu u kući nemojte se plašiti da ograničite njihov pristup internetu i pratite njihove aktivnosti na mreži. Proverite da li ste aktivirali postavke roditeljskog nadzora koje bi trebalo da se nalaze među opcijama vašeg zaštitnog programa.

Leave a Reply