Internet

Preskup pristup Internetu u EU

Internet provajderi u Evropi imaju izuzetno neujednačene cene za širokopojasni internet, zbog čega se potrošači često osećaju zbunjeno i prevareno, pokazali su danas objavljeni rezultati jednog istraživanja koje je sprovela Evropska komisija.

Prema tom istraživanju, evropski internet provajderi isporučuju u proseku tek 75 odsto brzine koju potrošači plaćaju, preneo je Frans pres.

Drugo istraživanje je pokazalo da cena koja se naplaćuje za pristup internetu varira do 400 odsto od jedne do druge članice Unije, pa tako dok korisnici u Litvaniji plaćaju u proseku deset evra mesečno za standardni ugovor od 12-30 megabita u sekundi, Poljaci za isti paket plaćaju cenu od 140 evra.

internet

Među jeftinijim članicama EU za širokopajasni internet su Rumunija i Letonija, dok su Španija, Irska i Hrvatska među najskupljima.

Pozivajući se na rezultate četiri studije, evropska komesarka za digitalni razvoj, Neli Kros, izjavila je da je 400 miliona internet korisnika u EU suočeno sa “geografskom lutrijom” prilikom izbora svog internet provajdera.
“Ne postoji jedinstveno tržište za internet i to mora biti promenjeno”, izjavila je Kros.

One thought on “Preskup pristup Internetu u EU

 1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

  Sto se tice domaceg trzista, na primer, u jednoj mrezi sa koaksijalnim kablovima izmerene brzine prenosa podataka iznose 1,59 Mbps/0,1 Mbps (nazivne brzine 2 Mbps/192 Kbps), uz mesecnu cenu od 1374 dinara, dok u drugoj mrezi sa optickim kablovima izmerene brzine iznose 21,17 Mbps/1,36 Mbps (nazivne brzine 24 Mbps/12 Mbps), uz cenu od 1599dinara?!

  Propisana granicna vrednost: ≥ 80% od ugovorenog protoka u kbit/s (Pravilnik o o parametrima kvaliteta javno dostupnih elektronskih komunikacionih usluga i sprovođenju kontrole obavljanja delatnosti elektronskih komunikacija
  (http://www.ratel.rs/upload/documents/Regulativa/Pravilnici/Telekomunikacije/Pravilnik%20o%20parametrima%20kvaliteta.pdf .

  Sto se tice “geografske lutrije” u EU,
  vise se moze procitati u saopstenju za stampu Evropske komisije:
  http://europa.eu/rapid/press-release_IP-14-314_hr.htm

  Korisnici usluga pristupa Interneta u svetu tek ce da “oberu bostan”, ukoliko administracija SAD krajem ove godine ipak ukine zakonski moratorijum na internet takse.

Leave a Reply