Internet

Preti li novi .com krah?

Dot.com kompanije vraćaju se u velikom stilu. Firme poput LinkedIna, Pandore, Twittera i Facebooka beleže enormne uspehe na berzama. Ali, cela situacija podseća na onu uoči njihovog kraha početkom novog veka. Pomalo naduvane procene o uspešnosti internet platformi neizbežno podsećaju na kraj prošlog veka, kada su tadašnje internet kompanije iznenada doživele krah na berzi te prouzrokovale recesiju u SAD-u.

Ogromni balonod sapunice je odjednom, uz ogromni prasak, jednostavno puknuo. Stručnjaci se pitaju trebamo li se možda pripremiti na povratak krize? Naime, sve nekako neodoljivo podseća na internet euforiju koja je vladala tržištem krajem 90-etih, sve do kraha mase dot.com kompanija.

Jedan od primera je svakako Pandora servis. Njujorška burza i ekonomski stručnjaci sa oduševljenjem su dočekali novi online radio Pandoru, iako ovaj projekat sam po sebi ne donosi ni centa profita. TU je i LinkeIn. Vrednost akcija LinkedIna udvostručena je samo nekoliko sati nakon njihovog pojavljivanja na berzi. Rečima „Ovdje vlada ludnica“ opisala je voditeljka ABC-a izlazak na berzu LiknedIna, društvene mreže koja služi da održavanju postojećih i stvaranju novih poslovnih kontakata.

Trenutno Wall Street upoređuje sadašnju situaciju sa posljednjim dot.com boomom koji je na prelazu veka kasnije i rezultirao velikim praskom – sa neugodnim posledicama.

Leave a Reply