Internet · Provajderi

Prevara 419 na LinkedIn-u

Eksperti iz SophosLabs™-a, Sophos-ove globalne mreže centara za analizu virusa, spyware-a i spama, su upozorili zaposlene na opasnost povezivanja sa ljudima koje ne poznaju preko web sajta LinkedIn. Naime, novi izveštaji ukazuju na to su sajber kriminalci okupirali LinkedIn kako bi ostvarili ličnu finansijsku korist.

Ova napredna finansijska prevara, poznata kao Prevara 419, posle relevantne sekcije Nigerijskog penal koda, se danas često sreće u korisničkim inbox-ovima. Skoro da možemo reći da predstavlja tipičnu prevaru jer počinje sa tvrdnjom da vam nudi malo bogatstvo u formi dobitka na lutriji ili nekog nasledstva, naravno, sve zarad dobijanja informacija o bankovnim računima i pristupnim šiframa. Prevaranti danas nailaze na jaku korporativnu anti-spam zaštitu na email gateway-u koju je teže zaobići, pa se stoga okreću sajtovima poput LinkedIn-a kako bi pokušali da uhvate u svoju zamku zaposlene korisnike koji ne razmišljaju o prevarama ove vrste.

419 scam on LinkedIn

Početkom ove nedelje, Prevara 419 se raširila putem LinkedIn web sajta, tvrdeći da dolazi od 22-godišnje devojke koja živi na Obali Slonovače koja je nasledila $6.5 milliona od njenog pokojnog oca. Deo ove poruke glasi:

Before the death of my father on the 12th December 2007,in a private hospital here in Abidjan,he called me secretly to his bed side and told me that he kept a sum of $6.500 000 (six million five hundred thousand United States Dollars) in a bank in Abidjan Cote D'ivoire. He used my name as the next of kin in deposit of the fund.He also explained to me that it was because of this money he was poisoned by his business partner and that i should seek for foreign partner in a country of my choice where i would transfer this money and use it for investment purpose.

Na kraju poruke se traže informacije o bankovnom računu i mole se potencijalne žrtve da odgovore na Yahoo! email adresu u narednih 7 dana.

“Prevaranti 419 prevare se nadaju da profesionalci na LinkedIn-u imaju “dublje” džepove nego MySpace ili Facebook korisnici i da sa te strane predstavljaju zanimljiviji tj veći ulov,” izjavio je Graham Cluley, viši tehnološki konsultant za Sophos. “Web 2.0 sajtovi poput LinkedIn i Facebook-a daju mogućnost strancima da vas kontaktiraju bez zaštite vašeg korporativnog anti-spam filtera. Kompjuterski korisnici moraju uvek imati podignut gard u vezi nepoznatih i neželjenih email-ova, jel svi znamo iz kakvih izvora mogu poticati.”

Sophos-ovi eksperti preporučuju LinkedIn korisnicima koji žele da smanje šanse dobijanja spam poruka, da promenu podešavanja za komunikaciju na sajtu.”LinkedIn pruža mogućnost sprečavanja ljudi da vam šalju Invitation da im se priključite, ukoliko ne znaju vašu tačnu email adresu ili da se pojave na nekoj drugoj vašoj listi,” objasnio je Cluley. “To bi trebalo da smanji velike količine junk mejlova koji bi inače stizali na vaš LinkedIn account.”

Ostali primeri Prevare 419 iz prošlosti su tvrdili da dolaze od:

Leave a Reply