Internet

Prevare na Facebook-u uoči Dana Zaljubljenih

Približavanjem dana 14. februara – Dana zaljubljenih, prevaranti se na Facebooku sve više trude da zloupotrebe značenje tog dana. Nastoje da zloupotrebe proslavu dana svetog Valentina među Facebook korisnicima, podmećući im lažne poruke za koje misle da su im poslali njihovi “online” prijatelji.

Poruke im se pojavljuju na “zidu” (wall) te sadrže uverljiv i primamljiv tekst naravno ljubavne tematike kojim nastoje da pridobiju poverenje korisnika da odgovaraju na podmetnute poruke. Kompanija Sophos je uočila neke lažne Facebook aplikacije sa nazivima poput “Valentine’s Day” i “Special Valentine”, koje prevaranti upotrebljavaju za slanje lažnih poruka. Ali, nije isključila mogućnost da koriste i neke slične njima.

Na primer, lažna aplikacija nudi korisniku mogućnost generisanja pesmice koja se onda prema izboru može poslati jednom ili više online prijatelja. Prevaranti korišćenjem lažnih aplikacija najviše žele da se domognu informacija o Facebook korisniku poput njegovog imena, fotografije, pola, te podacima o njegovim prijateljima. Njima je glavni cilj zarada i to rade tako da korisnike upućuju na ispunjavanje online ankete preko lažnog dijaloškog okvira naziva “Facebook Anti-Spam Verification”. Naravno, svako ispunjavanje ankete, donosi prevarantu određen iznos provizije, odnosno zarade.

Leave a Reply