Društvene mreže · Internet

Prevare na Facebooku putem socijalnog inženjeringa

facebook (do we) connect?Svaki oblik komunikacije je podložan prevarama pa tako i komunikacija na socijalnim mrežama kao što su Facebook i MySpace.

Pokazalo se da je ponekad vrlo teško tačno utvrditi da li osobe koje se predstavljaju kao vaši prijatelji na Facebooku zaista jesu te osobe. Nedavno je otkriveno da napadači u velikom broju slučajeva krađe identiteta koriste prilično jednostavnu metodu prikupljanja podataka o kontaktima pojedinog člana socijalne mreže.

U prvom koraku se šalje zahtev za uspostavljanje kontakta sa nekoliko korisnika MySpacea. Korisnike koji prihvate zahtev potraži se na Facebooku te se isti zahtev za povezivanjem pošalje svim njihovim kontaktima. Nakon toga potrebno je potražiti one članove koji nemaju profil na obe socijalne mreže te korišćenjem njihovih podataka otvoriti nove profile na drugoj socijalnoj mreži.

Na kraju, zbog velikog broja zajedničkih kontakata i drugih ličnih podataka ciljane korisnike vrlo je jednostavno uveriti u autentičnost novostvorenih profila.

Leave a Reply