Internet

Prinudno ugašen sajt za razmenu fajlova MegaUpload

Jedan od najvećih sajtova za razmenu kompjuterskih fajlova, Megaupload.com, zatvoren je u juče, a njegovi čelnici su optuženi za kršenje zakona o pirateriji, saopštilo je američko federalno tužilaštvo.

U optužnici se navodi da je Megaapload koštao nosioce autorskih prava više od 500 miliona dolara smanjenih prihoda zbog piratizovanih filmova i drugih sadržaja.

Optužba je otvorena dan pošto su Wikipedia i drugi sajtovi bili zatvoreni na jedan dan iz protesta zbog predloga zakona u američkom Kongresu koji bi trebalo da suzbiju internet pirateriju.

Ministarstvo pravde SAD navelo je u saopštenju da su Kim Dotkom, ranije poznat kao Kim Šmic, i još tri direktora Megaaploada uhapšeni na Novom Zeleandu na zahtev američkih zvaničnika. Još dva optužena su na slobodi.

Megaaupload su podržavali poznati muzičari, glumci i ostali iz industrije zabave koji su najčešće žrtve kršenja autorskih prava. Pre nego što je sajt zatvoren, na njemu je bila podrška Kim Kardašian, Ališe Kiz i Kanje Vesta.

U optužnici se navodi da je Dotkom, žitelj Hongkonga i Novog Zelanda, i s dvojnim državljanstvom Finske i Nemačke, zaradio u 2010. godini 42 miliona dolara. On je osnivač, bivši direktor i sadašnji šef inovacija Megaupload.com.

Pre zatvaranja, na Megaupload.com se nalazilo saopštenje u kojem se navodi da su optužbe za olakšavanje kršenja autorskih prava “groteskno prenaduvane”. beta

Leave a Reply