Internet · Provajderi

Pristup dokumentima vezanim za zemljište putem Interneta

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu u Vladi Republike Srbije Milan Marković izjavio je danas da će projekat geografsko-informacionog sistema omogućiti svim građanima da informacije o zemljištu, statusu zemljišta i planskim dokumentima dobiju putem interneta.

Marković je na konferenciji za novinare, održanoj nakon posete opštini Zvezdara, objasnio da je uvođenje geografsko-informacionog sistema komplikovan, skup i kapitalan posao, i da je uslov za njegovo sprovođenje usvajanje planskih dokumenata u jedinicama lokalne samouprave.

Prema njegovoj oceni, uvođenjem tog sistema administracija oko izdavanja dokumenata ići će brže i biće omogućen lakši pristup dokumentima vezanim za zemljište.

Govoreći o novim rešenjima koja uvodi predlog zakona o matičnim knjigama, ministar je rekao da su ranije izvodi mogli da se izdaju samo na području opštine u kojoj se matične knjige vode, a da predlog novog zakona omogućava građanima da izvode podignu na teritoriji bilo koje opštine.

On je izrazio očekivanje da će pilot projekat koji se odnosi na rešenje tog zakona, po kome će građani izvode moći da podižu nezavisno od toga u kojoj se opštini knjige vode, u Beogradu biti pokrenut u roku od mesec dana.

Prema njegovim rečima, u predlogu zakona predviđeno je da izvodi iz matičnih knjiga nemaju rok trajanja i važiće sve dok su podaci u njima istiniti.

Ministar je istakao da je opština Zvezdara jedna od najefikasnijih i najbolje opremljenih opština u Srbiji, i ukazao na to da u njoj postoji opštinski uslužni centar u kome građani praktično sve informacije vezane za predmet koji imaju u lokalnoj samoupravi mogu dobiti na jednom mestu.

On je podsetio na to da Zakon o glavnom gradu u potpunosti poštuje samostalnost Beograda kao celine, i da prema tom dokumentu Republika nema nikakva prava da rešava stvari koje su u nadležnosti prestonice.

Leave a Reply