Internet

Pristup internetu je ljudsko pravo – Diskusija o dostupnosti i značaju interneta u našoj zemlji

U SRBIJI SAMO 39 ODSTO DOMAĆINSTAVA POSEDUJE INTERNET PRIKLJUČAK! Savremeni koncept gradnje podrazumeva dostupnost Interneta za sve stanare, zaključak je sastanka sa predstavnicima srpske Internet zajednice.

U naselju Belville, kompanija Blok 67 Associates ugostila je eminentne stručnjake iz oblasti Internet komunikacija na neformalnom druženju koje je za temu imalo dostupnost i značaj Interneta u našoj zemlji. Diskusiji je doprineo i Slobodan Marković, iz Centra za razvoj Interneta.

Ujedinjene Nacije su nedavno u svom izveštaju istakle da je pristup Internetu ljudsko pravo, kao i da omogućavanje pristupa Internetu svim građanima mora postati jedan od prioriteta svih država. U Finskoj je sredinom juna usvojena i prva zakonska regulativa koja Fincima garantuje pravo na 1 megabit po sekundi Internet konekcije. Prisutni su konstatovali da se Srbija u odnosu na druge države sveta nalazi u značajnom zaostatku. Sa druge strane, domaćin skupa, naselje Belville, jedno je od retkih naselja u Srbiji, koje svojim stanarima obezbeđuje brz put do Interneta.

– Belville je prvi stambeni kompleks u Srbiji koji kroz tehnologiju fiber-to-the-building omogućava savremene komunikacione usluge svakom korisniku stambenog ili poslovnog objekta. To podrazumeva da je do svakog ulaza izvedena optička infrastruktura velikog kapaciteta, a do svakog stana računarski komunikacioni kablovi. Još u sivoj fazi odlučeno je da će Belville svim svojim stanarima ponuditi jedinstvenu triple play uslugu koja podrazumeva da jedan operator obezbeđuje usluge Interneta, telefonije i IP televizije. Ovo je samo jedan od važnih detalja o kojima se mislilo prilikom projektovanja i izgradnje kako bi se postigli kvalitet, funkcionalnost i maksimalan komfor uz savremena tehnička rešenja, izjavio je Miloš Stanojević, izvršni direktor prodaje u kompaniji Blok 67 Associates.

Statistički podaci za prošlu godinu ukazuju na to da je zastupljenost informaciono-komunikacione tehnologije u domaćinstvima širom Srbije i dalje na nezavidnom nivou. Istaživanje pokazuje da 98,7 odsto domaćinstava poseduje TV, a da istovremeno samo 11,2 odsto poseduje laptop. Računar poseduje veći procenat domaćinstava, dok je Internet priključak prisutan u samo 39 odsto domaćinstava. U Beogradu je zastupljenost Internet priključka najveća i iznosi 51,3 odsto dok centralna Srbija zaostaje sa 31,7 odsto priključaka.

– Ključna stvar za povećanje broja korisnika brzog Interneta u Srbiji je omogućavanje poslovanja većeg broja operatora koji mogu da ponude usluge televizije, Interneta i telefonije preko žične i bežične infrastrukture. Tome će doprineti potpuna liberalizacija tržišta telekomunikacija u Srbiji koja na snagu stupa 1.januara 2012. godine. Takođe, potrebno je dodatno pojednostaviti procedure za postavljanje telekomunikacione infrastrukture i ukloniti druge administrativne barijere koje trenutno poskupljuju i produžavaju realizaciju investicija u nove mreže, zaključio je Slobodan Marković.

2 thoughts on “Pristup internetu je ljudsko pravo – Diskusija o dostupnosti i značaju interneta u našoj zemlji

  1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

    Pa sta se ceka? Zasto se stara pretplanicka mreza bakarnih parica ne menja novom, “pristupnom” mrezom optiskih kablova i vlakana? To je barem lako: izvuces jedan vod a uvuces drugi zakacen za kraj prethodnog. Kad se hoce i postoji interes, sve se moze. Kablovske distributivne mreze su prakticno izgradjene za godinu-dve, nepropisnim razvlacenjem i postavljanjem koaksijalnih vodova po vazduhu i po zidovima stepenista i stanova. “Telekom Srbija” i “Telenor” mogu zajedno, uz dobru volju (saradnju) i nesto finansijskih sredstava, da staru telefonsku instalaciju brzo zamene sa novim optickim komunikacionim mrezama. Na taj nacin ostvarice se pravo na fiksne internet komunikacije, osim ako se pre toga, preko reda, ne omoguci pravo na pristup Internetu bezicnim putem, pomocu radio-talasa (sto je sve izvesnije, videti informaciju o “mobilnoj” internet televiziji od pre par dana).

  2. vjekoslav surucic

    Zaista..dokle vise sa praznim pricama, te moze ovo, te moze ono…a nista se ne radi…mala digresija..kakav nam je internet trenutno…najbolji pokazatelj stanja kod nas…odnos upload-a i downloada je ocajan…kakav je to internet kad imam 6Mbps download, a 512Kbps upload..!!!!! ako uzmete paket od 60Mbps uz njega dobijate SAMO 2Mbps upload….a pricamo o CLOUD implementaciji i kojekakvim super firmama u Srbiji…svi su najbolji, ali nama prodaju gluposti…..DAJTE upload isti kao i dowload…..dokle BRE vise…najbora smo zemlja u Evropi i treba ovako da nam bude……

Leave a Reply