Internet

Privedena dva “hakera” maloletnika

Pripadnici MUP-a Srbije priveli su dvojicu maloletnika starih 16 godina zbog sumnje da su organizovali hakerske upade u baze podataka, među kojima su i podaci o platnim karticama u elektronskom obliku, i da su te podatke dalje distribuirali.

U saopštenju, MUP Srbije navodi da su pripadnici Odeljenja za borbu protiv visokotehnološkog kriminala podneli krivičnu prijavu protiv organizatora i suorganizatora hakerske grupe “Srpski hakeri” zbog postojanja osnovane sumnje da su pribavili bazu jedne političke partije i potom je prosledili redakcijama elektronskih i štampanih medija.

U saradnji s Posebnim tužilaštvom za visokotehnološki kriminal, zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično delo neovlašćeni pristup zaštićenom računaru, računarskoj mreži i elektronskoj obradi podataka, policija je organizatora grupe privela Višem sudu u Beogradu.

Kako je saopštio danas MUP, reč je o maloletnicima starim 16 godina, a organizatoru grupe Viši sud odredio je pritvor do 30 dana.

Pregledom računarskog sistema osumnjičenih, policija je pronašla maliciozne softverske alat – programe koji služe za vršenje krivičnih dela protiv bezbednosti računarskih podataka, računarskih virusa i druge elektronske dokaze o izvršenju krivičnog dela iz oblasti visokotehnološkog kriminala, kao što su podaci o platnim karticama u elektronskom obliku.

Takođe su pronađeni i tekstualni fajlovi na kojima su se nalazila korisnička imena i šifre elektronskih naloga za koje postoji sumnja da pripadaju građanima Srbije, naodi se u saopštenju.

Računarska oprema, koja je služila za izvršenje krivičnog dela, privremeno je oduzeta, piše u saopštenju MUP-a. Tanjug

One thought on “Privedena dva “hakera” maloletnika

Leave a Reply