Internet

Predstavljen internet servis PRobjave.com

U Privrednoj komori Srbije predstavljen novi, komercijalni servis za distribuciju saopštenja za javnost

Direktor Centra za marketing, informisanje i promocije Privredne komore Srbije (PKS) Ivan Jakšić na Okruglom stolu „Nova uloga saopštenja za javnost“ istakao je opredeljenost Komore novim komunikacijama, posebno imajući u vidu sve veću konkurenciju u borbi za medijski prostor.

Opšta tendencija medija da sve ređe dolaze na konferencije i događaje, pojačava značaj ostalih kanala informisanja, među kojima internet zauzima veoma važno mesto, rekao je Jakšić, dodajući da PKS nastoji da i članicama Komore približi nove vidove komunikacije.

Online servis „PRObjave.com“ omogućuje distribuciju saopštenja za javnost većem broju klasičnih i internet medija i putem mreže online medija koji prenose saopštenja sa ovog servisa, istakao je autor tog servisa Dragan Varagić.

Predstavljajući „PRObjave“ predstavnicima PR i marketinških agencija, Varagić je naveo da u Americi ovakav servis postoji već 50 godina, dok kod nas još nije zaživeo na pravi način. Prednosti distribucije saopštenja putem online servisa, jesu trajnija vidljivost i dostupnost u odnosu na ostale načine slanja, veća i direktna dostupnost preko interneta, nalaženje saopštenja i putem ključnih reči. Pretraživanjem uz „Google Keyword Tool“, mogu se pronaći ključne reči koje treba da koristite u saopštenjima da biste konkurisali, po tom osnovu, bolje plasiranim informacijama, dodao je prof. Varagić.

Suština nije plasman saopštenja određenom mediju, već vidljivost informacije, odnosno sajta. U proseku, koji važi i za svet i za našu zemlju, oko 74 odsto svih poseta određenom sadržaju na internetu obavlja se preko pretraživača, a preko „PRObjava.com“, informacija se plasira, u proseku, na oko 30-40 različitih sajtova. Servis omogućuje distribuciju multimedijalnihi informacija, slika, fajlova, power point prezentacija, video i audio materijala i linkova.

Direktor marketinga „Vojvodina info group“ Dragana Đermanović prenela je svoje iskustvo korisnika servisa „PRObjave“, navodeći da se kao krajnji rezultat određene PR aktivnosti dobija bogatiji pres kliping, jer servis podrazumeva i povratni izveštaj o plasiranom saopštenju u internet medijima. S obzirom na to da trećinu radnog vremena PR stručnjaci provode baveći se pisanjem, slanjem saopštenja, praćenjem efekata objave, novi kanal distribucije znatno olakšava i skraćuje to vreme.

Okrugli sto organizovali su PKS i Društvo za odnose s javnošću Srbije, u saradnji sa PRObjave.com.

Leave a Reply