Društvene mreže · Internet

Problemi za korisnike Facebook-a

Ovog vikenda neki od Facebook korisnika su bili “bombardovani” sa lažnim upozorenjima kako njihovi prijatelji ne mogu da vide tj pristupe njihovom profil-u.

“Error Check System” je Facebook aplikacija, koja je u ovom slučaju “lažno” navodila korisnike da postoje određeni problemi pristupu određenom korisničkom profilu. Ovo je “lažno” upozorenje kao pokušaj third-party Facebook aplikacije da pridobije nove korisnike.

Pored toga što “Error Check System” kao Facebook aplikacija nastoji da poveća svoju sopstvenu popularnost šaljući poruke prijateljima, zamera se i to što se predstavlja kao poruka o grešci koja ni ne postoji.

Ovakav slučaj je važan podsetnik svim Facebook korisnicima da moraju da budu pažljivi kada biraju koje third-party aplikacije će instalirati na njihov profil. Takođe moramo biti svesni da Facebook nema prethodno odobravanje aplikacija pre postavke na njihov web sajt.

Facebook application small print

Kako se uklanja Error Check System sa Facebook profila

Ako ste greškom instalirali “Error Check System” Facebook aplikaciju, sledite navedene korake za uklanjanje:

  1. Kliknite na “Applications”.
  2. Zatim kliknite na “Edit”.
  3. Pronađite “Error Check System” i označite sa “x” kako bi uklonili aplikaciju.
  4. Pojaviće se poseban prozorčić na kome će se tražiti potvrda akcije. Izaberite “Remove”  čime ćete završiti uklanjanje ove aplikacije.

I nastavak sledi…

Naravno, kako je objavljena vest o “Error Check System bombardovanju”, zabeležena je velika količina pretraga baš za ovaj problem.

Google search results for Error Check System

Svi koji su kliknuli na prvi link ponuđen u pretrazi, došli su na web stranicu koja je sadržala link o “Error Check System” ali i kod koji učitava prikriveni skirpt sa drugog web sajta. Taj šifrovani skript proverava da li ste pristigli putem pretraživača ili ne. Ako niste, prikazaće vam obaveštenje da stranica 404 nije pronađena. Međutim, ako skript prepozna da ste koristili pretraživača (poput Google-a), redirektovaće vaš browser na drugi web sajt koji će započeti lažno anti-virus skeniranje. Lažno skeniranje je dizajnirano sa svrhom da vas prestraši kako bi poverovali da je vaš kompjuter ugrožen sa malverom.

Scareware

Sophos je detektovao malver kao lažni anti-virus proizvod koji pokušava da instalira Sus/FakeAV-A i Troj/FakeAV-LL. Briga koja nastaje kod ovih lažnih anti-virusnih proizvoda, jeste što ljudi u strahu da ne budu zaraženi preuranjeno donose odluke i sa manje razmišljanja kupuju predložene ali lažne proizvode ili “klikću” na “install” opciju predloženih, besplatnih anti-virus proizvoda i na taj način otvaraju vrata hakerima i njihovim zloupotrebama.

Leave a Reply