kina-internet
Internet

Prodaja preko interneta će se udvostručiti do 2018

Prodaja preko interneta će se do 2018 u Evropi udvostručiti na 323 milijarde evra prometa, ocenjuje se u najnovijem istraživanju firme za istraživanje tržišta Mintel.

U istraživanju 19 tržišta u Evropi, Mintel je predvideo da će onlajn prodaja porasti na 188 milijardi u ovoj godini sa prošlogodišnjih 166 milijardi evra. Britanci su lideri u kupovini namirnica preko interneta, a vole i da preuzmu robu u prodavnici. Sa druge strane, Nemci preferiraju da im se kupljen proizvod dostavi na kućnu adresu.

kina-internet

Mintel je ocenio da će Nemačka, Velika Britanija i Francuska do 2018. ostati najveća tržišta kad je reč o maloprodaji preko interneta, dok bi Nemačka, Španija i Poljska trebalo da ostvare najveće stope rasta. Norveška i Švedska će imati najveću potrošnju na internetu po glavi stanovnika.

“Postoji veliki jaz između severa i juga u elektronskoj trgovini u Evropi”, ocenio je analitičar Mintela za evropsko tržište Džon Merser (John Mercer). On je takođe primetio da francusko tržište zaostaje pet godina za Britanijom i Nemačkom, dok je učešće Španije, Portugalije i Italije u tom tržištu još manje.

Mintel je rekao da portal za onlajn prodaju Amazon proširuje svoje vođstvo na kontinentu sa udelom na tržištu od 9,8% u 2012. godinu u poređenju sa 9,2% u prethodnoj 2011. godini.

Sa druge strane, nemački Otto, njegov najbliži konkurent, zabeležio je pad u tržišnom učešću sa 3,9% na 3,3%.

Britanci kupuju namirnice preko interneta

Mintel predviđa da bi Amazon mogao da udvostruči svoj udeo na evropskom tržištu onlajn trgovine u naredne tri, četiri godine uprkos negativnoj kampanji u Britaniji zbog malih poreza koje plaća u toj zemlji i u Nemačkoj zbog štrajkova u distribucionim centrima.

Merser je rekao da Amazon dobro posluje uprkos činjenici da ima samo pet nacionalnih sajtova: u Britaniji, Nemačkoj, Francuskoj, Španiji i Italiji.

Britanski trgovinski lanci su takođe dobro zastupljeni na Mintelovoj listi Top deset evropskih onlajn prodavaca, sa Tesko holdingom (Tesco) koji čvrsto drži 2,3% tržišta. Asda i Sejnsburi (Sainsbury) u vlasništvu Volmarta (Walmart) imaju učešća od 1,1% i 0,9% što potvrđuje popularnost kupovine namirnica preko interneta u Velikoj Britaniji.

“U ostalim zemljama, onlajn trgovina je bazirana najviše na kupovini stvari koje nisu namirnice”, kazao je Merser. “To se neće brzo promeniti”.

Mintel takođe navodi da među Britancima i Francuzima postoji najveća tražnja za onlajn kupovinom i preuzimanjem robe u prodavnici, dok Nemci više vole da im se dostavi kupljena roba.

Izvor: EurActiv.com

Leave a Reply