Internet

Projekat DataMeal na TMT.Ventures’08 konferenciji u Zagrebu

Na predstojećem  TMT.Ventures’08 konferenciji koja se održava u Zagrebu 28. oktobra, novosadska softverska  firma MajLab imaće priliku da predstavi projekat DataMeal koji je već implementiran u nekoliko domaćih firmi.

DataMeal je platforma za razvoj desktop aplikacija (pisana u C#) koje rade sa on-line servisima. Drugim rečima, to je značajno performantniji web browser koji se može programski podesiti, koji lokalno snima podatke preuzete sa Interneta i posle sa njima opciono radi i offline. Dodatna funkcionalnost je prirema podataka u offline režimu, da bi se kasnije publikovali. Ovakav scenario naravno imaju i rss readeri, desktop mail klijenti… u DataMealu su to samo neki od scenarija koji se mogu realizovati.

Tipična primena DataMeal-a je za cenovnike veleprodaja. Veleprodaja publikuje cenovnike (lager liste) online, a maloprodaja ih preuzima DataMeal-om i koristi offline, u bržem i bogatijem desktop interfejsu. Maloprodaja dalje u offline režimu kreira porudžbinu, a kad sa tim završi šalje je putem DataMeal veleprodaji.

DataMeal radi sa web servisima komunicira sa standardnim web protokolima HTTP i SOAP, zbog toga web servisi (serverski deo) može biti izveden na bilo kojoj web platformi (trenutno postoji samo za PHP). Ima mogućnost brzih izmena interfejsa, podatke dodatno kriptuje i lokalno i u komunikaciji sa webom, moguće je više korisnika na jednoj desktop instalaciji.

Da bi on-line podatke koristili klasičnim web browserom, mora se biti povezan na Internet poput medicinske infuzije. DataMeal ima koncept preuzimanja “obroka podataka” (otuda naziv DataMeal), da bi se kasnije “varili” u bržem i bogatom desktop okruženju.

Leave a Reply