Gadgets · Internet

Projekat “Rizom grada” na Google Earth-u

Juče je u Muzeju nauke i tehnike održana prezentacija projekta “Rizom grada” autorki Jelene Rubil i Julijane Protic, uz ucesce umetnicke grupe “DigitGroup“, odabranih domacih i stranih umetnika i studenata umetničkih fakulteta. Medju umetnicima po pozivu su i Martin Dzon Kolanan iz Velike Britanije, Ales Vaupotic i Narvika Bovcon iz Slovenije, Franciska Vike iz Nemacke, Tijana Susnica iz Banja Luke, kao i beogradski autori Dejan Grba i Jadranko Barisic.

Projekat “Rizom grada” predstavlja estetizaciju subjektivnog dozivljaja kulturoloskih tacaka Beograda od strane odabrane grupe domacih i medjunarodnih umetnika. Cilj projekta je memorisanje urbanih pejzaza sa specificnom kulturno-umetnickom tezinom na virutelnoj mapi sveta – Google Earth-u.

Termin “rizom” je preuzet iz Teorije rizoma filozofa Žila Dezea i psihoanalitičara Feliksa Gatarija. Rizom je model prikazivanja sveta, prostorna mreza, mnostvo tacaka koje su u medjusobnoj vezi, gde se sve moze dovesti u vezu sa svim. Rizom iskljucuje centralnu tacku, srediste, hijerarhijsku strukturu i metafora je za viseznacnost, sirenje u prostoru i sirenje značenja.

Leave a Reply