E-servisi · Internet

Promovisana Internet prezentacija Posebnog odeljenja tužilaštva za visokotehnološki kriminal

U Palati Srbija, danas je održana promocija redizajnirane Internet prezentacije Posebnog odeljenja Okružnog javnog tužilaštva u Beogradu za borbu protiv visokotehnološkog kriminala (http://www.beograd.vtk.jt.rs), koja je urađena u saradnji sa Republičkim zavodom za informatiku i Internet.

U prisustvu pedesetak gostiju, zvanica, predstavnika ministarstva i medija, prisutnima su se obratili Dejan Pašić, pomoćnik ministra pravde, Nebojša Vasiljević, pomoćnik ministra za telekomunikacije i informaciono društvo, Damir Baralić, direktor Republičkog zavoda za informatiku i Internet i Lidija Komlen-Nikolić, posebni tužilac za visokotehnološki kriminal.

Gospođa Komlen-Nikolić je prezentovala unapređeni, novi web sajt Tužilaštva, istakavši da je urađen u skladu sa Preporukama za izradu Internet prezentacija organa državne uprave i standardima ePristupačnosti. Prezentacija ne sadrži fleš animacije, jer istraživanja pokazuju da većina korisnika Interneta u Srbiji i dalje koristi dial-up konekciju, tako da bi to izazvalo posebne teškoće za takve korisnike prilikom učitavanja stranice.

Uz uobičajen korisnički meni, izdvajamo pravnu regulativu gde se mogu naći svi zakoni koji regulišu ovu i srodne oblasti, sekciju „Pojmovnik“, koji je svojevrsni rečnik osnovnih termina i kategorija iz ove i srodnih oblasti, koji će se, kako je najavila gospođa Komlen Nikolić, razvijati uporedo sa razvojem Internet tehnologija. Zanimljiva kategorija korisničkog menija je i sekcija nazvana „Prevare- info“, koja je za sada prazna, ali će se na njoj u budućnosti nalaziti svi pojavni oblaci prevara zastupljenih na Internetu, a kao poseban oblik i prevare na socijalnim mrežama poput popularnih Facebook-a, Twitter-a i Youtube-a.

Direktor Republičkog zavoda za informatiku i Internet, Damir Baralić, izrazio je zadovoljstvo ostvarenom saradnjom sa Posebnim odeljenjem za visokotehnološki kriminal Okružnog javnog tužilaštva, i predstavio plan za nastavak saradnje, u kome će centralnu tačku saradnje predstavljati budući, unapređeni portal eUprava, kao centralno mesto za elektronske javne usluge državne uprave, koji će kao jednu od usluga nuditi i prijavu protiv nezakonitih upada u računarske sisteme i krivičnih dela visokotehnološkog kriminala.

Skup je pozdravila i profesor dr Mirjana Drakulić sa katedre za poslovne sisteme Fakulteta organizacionih nauka, i ekspert u oblasti kompjuterskog, poslovnog i cyber prava, koja je pohvalila saradnju i pozdravila napore u uspostavljanju regulacije u ovoj oblasti. Profesorka Drakulić je najavila da će uskoro na FON-u, u saradnji sa Middlesex Univerzitetom u Londonu, početi master studije iz oblasti cyber forenzike.

Leave a Reply