facebook120406400
Društvene mreže · Internet

Propast Facebook emisije akcija, do kraja godine vrednost akcije 22$

Emisija akcija najpopularnije društvene mreže Facebook se sve više pretvara u jedan od najlošijih izlazaka na berzu u ovom veku. Vrednost akcija pada – ali osnivač Zuckerberg je već prvog dana “ubrao” kajmak. Mnogi ulagači očigledno ništa nisu naučili od propasti dot.com kompanija početkom ovog veka.

Iako su tada mnogi ulagači, kad su za samo nekoliko nedelja izgubili ogroman novac, na najbolniji način naučili zlatno pravilo: nikad ne kupuj akcije kompanija u kojima ne znaš, kako zarađuju novac i gde se može očekivati da će ga zarađivati još više.

Društvena mreža Facebook je svetski fenomen i mnogi su se polakomili na činjenicu da ima gotovo 900 miliona korisnika i da samo “brand” Facebooka vredi milijarde. Ne samo veliki investitori, nego i mnogi građani su poželjeli postati suvlasnici “njihovog” Facebooka pa je tako prvog dana trgovine akcijama, uprkos neverovatnim greškama u emisiji akcija, njegova vrijednost odletela do neverovatnih 104 milijarde dolara. I to za kompaniju čiji je ukupan promet 2011. hladne glave gledajući – bio jedva tridesetina te vrijednosti, 3,7 milijardi dolara, a dobit jedna milijarda.

Samo nedelju dana kasnije vrednost kacija Facebooka izgubila je gotovo petinu svoje vrednosti, a čitavim izlaskom ove socijalne mreže na berzu se sve više bave advokati i sudovi.

Mnogi ulagači se nadaju ulasku nekog od giganata u Facebook, što će se verovatno i dogoditi, ali za sada je i takvim velikim kompanijama mudro da sačekaju da se smiri ova histerija – i da vrednost akcijaFacebooka još više padne. Tako Bloomberg procenjuje da će već do kraja ove godine akcije vrediti najviše 22 dolara – čitavih 45% manje nego prvog dana izlaska Facebooka na berzu.

Leave a Reply