internet
Internet

Proširenje internet resursa pomoću javno-privatnog partnerstva

Javno-privatno partnerstvo je najprihvatljiviji i najefikasniji model ulaganja u razvoj i širenje Interneta i prevazilaženje širokopojasnog jaza između urbanih i ruralnih sredina u toj oblasti svugde, pa tako i u Srbiji, rečeno je na predstavljanju tog projekta u Novom Sadu.

Građani u manjim mestima trebalo bi da imaju pođednake mogućnosti za pristup Internetu i da dobiju odgovarajuće telekomunikacione usluge kao i oni u gradu, rekao je Tanjugu Jan Kubalik, predstavnik slovačke Agencije za inovacije i evropsku saradnju iz Bratislave, koja je koordinator projekta “PPP4 broad-band“.

– Želimo da pripremimo neophodne alatke i uslove za Srbiju kako bi njena vlada, institucije i privatni partneri ubuduće mogli da koriste novac iz evropskih fondova namenjen bržem razvoju programa informaciono-komunikacionih tehnologija – istakao je Kubalik.

internet

On je ukazao na veliki značaj uključivanja privatnog sektora u proces širenja Interneta po Srbiji jer, kako je objasnio, ukoliko se oslonimo samo na državni novac ili sredstva iz evropskih fondova, sužene su mogućnosti za investiranje u toj oblasti.

Agencija za inovacije i evropsku saradnju iz Bratislave je vodeći partner projekta “PPP4 broad-band” i uspešne rezultate u prevladavanju te vrste širokopojasnog jaza u ruralnim sredinama postigla je u Velikoj Britaniji, Holandiji, Italiji a odnedavno i u Sloveniji i Makedoniji, pa ih to, kako je istakao, uverava da može dobro da se radi na tom planu i u Srbiji.

Profesor Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, Vojin Šenk, izjavio je Tanjugu da smanjenje jaza između urbanog i ruralnog dela zemlje u mogućnostima korišćenja interneta znatno doprinosi ubrzanju ekonomskog razvoja zemlje.

Internet je potpuno revolucionisao rad u mnogim oblastima, to zahteva sve veći i brži prenos podataka i zato je u svakoj zemlji potrebno definisati broad-band, rekao je profesor Šenk, koji je učestvovao u pisanju republičke strategije za razvoj širokopojasnog Interneta.

On je naglasio da je razvoj telekomunikacija jedan od uslova sveukupnog razvoja društva i dodao da bi država trebalo da investira u bazičnu infrastrukturu u toj oblasti, preko koje će onda privatni sektor da daje usluge.

– To je dugotrajan i postepen proces, ali mora se imati vizija gde želimo da stignemo, šta bi trebalo da uradimo, šta su konkretni ciljevi, rokovi, kolika su ulaganja i koliko se investitorima vraća – rekao je Šenk. Tanjug

Leave a Reply