Internet

Proslava drugog rođendana .RS domena

Registar nacionalnog Internet domena Republike Srbije (RNIDS) proslavio je treću godišnjicu od osnivanja i drugi rođendan .RS domena. Svečanost je održana u prostorijama Privredne komore Srbije, na kojoj su prisustvovali: ministarka za telekomunikacije i informaciono društvo Jasna Matić, predstavnici Privredne komore Srbije, SPC i Ministarstva odbrane, kao i nekoliko uvaženih gostiju iz inostranstva – Vim Dengezele (Wim Degezelle), menadžer za komunikacije u Savetu evropskih registara nacionalnih domena najvišeg nivoa (Council of European National Top Level domain Registers – CENTR), Julija Ovčinkova (Julia Ovchinnkova), član saveta Koordinacionog centra za domen .RU (Coordination Center for TDL .RU) i dr. Manel Sanroma (Manel Sanroma), član stručnog saveta Fondacije “tačkaKat” (Fundacio puntCat).

U okviru simpozijuma organizovane su i prateće aktivnosti – okrugli sto o uvođenju IDN-a (Internet Domain Name) u Srbiji, koji je istovremeno bio i početak javne rasprave vezi sa uvođenjem ćiriličnog domena, a ista prilika je iskorišćena i za susret sa ovlašćenim registrima. Predstavnici stranih registara prisutne su uputili u način rada njihovih nacionalnih registara i izneli svoja iskustva.

Julija Ovčinkova, predstavnica Koordinacionog centra za .RU domen, iznela je podatak da .RU domen postoji već 14. godina i da je za to vreme registrovano oko 2,5 miliona domena. Za lokalizovani IDN domen prijavili su se već prvog dana kada je ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) počeo proces registracije. Za njihov ćirilični domen odabran je – .RF.

Sada se nalaze u završnoj fazi tog procesa te očakuju da će prvi ćirilični domeni biti registrovani u drugoj polovini ove godine. Do kraja godine očekuje da će biti registrovano oko 10.000 ćiriličnih domena, najpre prioritetnih korisnika i zaštićenih brendova. Dr. Manel Sanroma, predstavnik katalonske fondacije je rekao da .KAT domen postoji 5 godina i da reprezentuje oko 10 miliona katalonaca.

U dosadašnjem radu registrovao je oko 40 hiljada .KAT domena. Predstavnik CENTR-e, Vim Degezele, je rekao da po njihovim saznanjima sajtovi koji imaju registrovane lokalne domene u proseku zarađuju više od sajtova koji su registrovani pod globalnim domenima. Prednost lokalnih domena je i to što postoji mnogo veći izbor atraktivnih imena domena od globalnih.

U zemljama severozapadne Evrope 85% novih sajtova registruje se pod lokalnim domenima. Generalni zaključak je da treba maksimalno podržati inicijativu RNIDS-a da se nacionalno pismo uvede u korišćenje na Internetu kao jedan od načina da se zaštiti kultura i jezik u svojoj izvornoj formi, što je težnja svih nacionalnosti koje imaju svoje pismo. Ovaj skup je iskorišćen da se još jednom podvuče da će .YU domen biti ugašen 30. marta 2010. u 12 časova.

Leave a Reply