Internet · Provajderi

Protest Olimpijskog odbora zbog ograničenja Interneta

Nakon brojnih protesta akreditovanih novinara Međunarodni olimpijski odbor je uputio i službenu pritužbu Organizacijskom odboru Olimpijskih igara u Pekingu (BOCOG) u pogledu brzine otvaranja internet stranica koja je Glavnom press-centru u Pekingu i deset puta sporija od uobičajene, te zabrane pristupa nekim web-siteovima.

Iako su Kinezi obećali da će za vreme Igara ukinuti sve restrikcije u vezi interneta, te svima omogućiti slobodan pristup tom mediju, inostrani novinari u press-centru imaju spor pristup inertnetu, kao i zabranu otvaranja stranica stranih organizacija koje se bore za ljudska prava, stranica pokreta Falun Gong, te nekoliko radijskih programa poput američkoga Radio Free Asia i nemačkog Deutsche Wellea >>>TELEGRAPH, >>>GUARDIAN, >>>BLOOMBERG.

Kineski organizatori su saopštili da je svim novinarima omogućen neometani pristup internet stranicama neophodnim za pokrivanje Olimpijskih igara, u koje ne spadaju stranice zabranjenog pokreta Falun Gong. I MOO je posredno priznao da se pređašnji dogovor da Kinezima oko interneta odnosi samo na stranice sa sadržajima vezanim za sport >>>REPORTERI BEZ GRANICA.

Leave a Reply