Provajderi

Internet – sadašnjost i budućnost

U Srbiji polovina građana poseduje računar, 37 procenata koristi internet, a 25 procenata prati tv program preko interneta. To su trenutne statistike, a kakve su prognoze?

Internet stručnjaci i analitičari smatraju da će internet u bliskoj budućnosti biti, pre svega, glavni izvor informisanja, dok će štampani, ali i ostali mediji morati da se prilagođavaju tržištu, jer će od toga zavisiti njihov opstanak. Kupovina novina je u Srbiji već primetno opala, a sve je veći broj onih koji tv program prate preko interneta.

Srbija svakako ne spada u „razvijene zemlje“ ni kad je korišćenje interneta u pitanju, ali je prema podacima Zavoda sa statistiku prošle godine prvi put zabeležen veći broj onih koji imaju brzu internet vezu – oko 40 procenata korisnika ima ADSL vezu, a modemsku dial-up vezu ima oko 30 procenata korisnika. Dakle, broj pretplatnika širokopojasnog pristupa internetu (u koje spadaju i pretplatnici WiMAX-a) putem različitih tehnologija je u porastu, što potvrđuju i u Republičkoj aganciji za elektronske komunikacije.

Internet sadašnjost u Srbiji je takva kakva jeste, ali je sigurno da je internet nešto bez čega nećemo moći da zamislimo život u budućnosti. Zna se da je Finska pristup brzom internetu proglasila osnovnim ljudskim pravom. To znači da su internet provajderi dužni da svim građanima obezbede vezu od najmanje 1 Mbps. Već sada 95 procenata stanovništva Finske koristi internet. Velika Britanija i Francuska su najavile isto, ali za 2012. godinu i uz kaznenu politiku za pirate koji zloupotrebljavaju ovo osnovno ljudsko pravo.

Međutim, kakvo je razmišljanje prosečnog korisnika interneta u Srbiji po pitanju usluga interneta, teško je reći, jer je još uvek veliki broj onih koji koriste sporu internet dial-up vezu (gotovo trećina). Osim što ne mogu koristiti brojne pogodnosti interneta (skidanje raznih sadržaja, posebno muzike i filmova), utrošiće mnogo vremena, a neki i živaca na otvaranje pojedinih stranica. I ono što je posebno bitno u celoj priči jeste cena. Dial-up je skuplji od ADSL usluge, tako da u ovom slučaju, što je retkost, bolji kvalitet se manje plaća. Zato i čudi što se broj korisnika ADSL, WiMAX i usluga kablovskog interneta ne povećava brže.

Osim što često organizuje promotivne akcije i nagradne igre za nove i postojeće korisnike, VeratNet nudi osnovni flat paket (bez ograničenja protoka) po ceni od 1286 dinara, za 1024/128 Kbit/s, što spada među najpovoljnije ponude na našem tržištu. Već po toj ceni, korisnicima je internet stalno dostupan, a mesečna pretplata je fiksna, bez obzira na to koliko vremena korisnik provede na internetu.
Ono po čemu je VeratNet specifičan jeste i ponuda WiMAX usluge, koja je dostupna u Beogradu, Novom Sadu i Pančevu, a očekuje se, u dogledno vreme, proširenje mreže. Više informacija se može naći na sajtu: http://www.verat.net/sr/wimax/.

Za šta sve koristimo internet? Veliki je broj stavki da se sve nabroje, ali ono što je najbitnije jeste činjenica da nam je preko interneta dostupan faktički neograničen broj informacija koji je u stalnom porastu. Više ne moramo da odlazimo u biblioteke i arhive da bismo se informisali o onome što nas zanima. Ta činjenica, osim što nam značajno štedi vreme, umnogome nam olakšava život. Tu su i one dnevno aktuelne informacije, vesti, jer danas svake iole ozbiljnije novine imaju svoj web sajt, od kojih su neki vrlo kvalitetno urađeni, sa ozbiljnim arhivama. Socijalne mreže i razne vrste mesindžera doživljavaju svoj procvat i olakšavaju komunikaciju među poznanicima, prijateljima, štede nam novac i omogućavaju da vidite sagovornika, a i donose nove mogućnosti za upoznavanje potencijalnih partnera. Na internetu je moguće pronaći različite vrste filmova, serija ili emisija koje ste nekada voleli da gledate, a ne možete da ih nađete nigde drugde.

Internet marketing tj. oglašavanje i elektronsko poslovanje postaju nešto bez čega nema uspešnog poslovanja u vremenu globalizacije, ali i ekonomske regionalizacije tržišta, jer doprinose rastu proizvodnje i povećanju prihoda, štede novac u troškovima poslovanja itd. Prema istraživanju kompanije Veronis Suhler Stevenson (VSS), internet oglašavanje u SAD će do 2011. dominirati i po svim kriterijumima će premašiti štampane medije. Do iste promene dolazi i u zemljama kao što su Velika Britanija, Švedska itd. S druge strane, kompjuterski i internet magnat Bil Gejts predviđa da će za otprilike pet godina internet biti ključna platforma za edukaciju, a da će univerziteti i slične obrazovne ustanove polako odlaziti u drugi plan.

Stručnjaci poručuju da će najviše profitirati oni koji budu išli u korak sa novim tehnologijama. Zbog svega ovog navedenog i još mnogo toga nenavedenog, izreka: „Ako te nema na internetu, to je kao da ne postojiš“ će sve više dobijati na značaju.

Dodatak:

Statistike: (Republički zavod za statistiku Srbije)

Procenat domaćinstava koja imaju računar
2009.46.8%
2008.40.8%
2007.34.0%
2006.26.5%
Procenat domaćinstava koja imaju pristup internetu
2009.36.7%
2008.33.2%
2007.26.3%
2006.18.5%
Uređaji pomoću kojih se pristupa internetu
Personalni računar93.2%
Mobilni telefon25.4%
Laptop15.4%
Ostalo2.4%
Učešće internet konekcija
ADSL39.5%
Modemska29.3%
Kablovski23.4%
GPRS (mobilni telefoni)18.0%
Svrha korišćenja interneta
Slanje i primanje elektronske pošte79.2%
Preuzimanje igrica, slika, filmova, muzike64.0%
Traženje informacije o robi i uslugama56.6%
Slanje poruka preko četa, novinskim grupama ili preko foruma42.3%
Čitanje ili preuzimanje novina i časopisa42.1%
Korišćenje usluga koje se odnose na putovanja i smeštaj35.0%
Telefoniranje preko interneta27.0%
Traženje informacija u svrhu učenja27.0%

* Podacu za 2009. godinu ** Izvor: Republički zavod za statistiku

Leave a Reply