Provajderi

Mobilni Internet u Vojvodini do 21 megabita

Vojvodina je prvi region u Srbiji u kojem Telenorovi korisnici Interneta mogu da surfuju višestruko brže nego do sada, zahvaljujući renoviranju mrežne infrastrukture u pokrajini koje je ta kompanija, kako je danas saopštila, završila polovinom ovog meseca. Renoviranje mreže, započeto pre godinu dana, jedna je od najvećih kapitalnih investicija Telenora od njegovog dolaska na tržište Srbije, a kako je planirano, taj projekat bi u čitavoj Srbiji trebalo da bude okončan u prvoj polovini iduće godine.

Maksimalne brzine u vojvođanskim gradovima sada su od 14,4 do 21 megabit u sekundi, tako da će preuzimanje dokumenata biti i do pet puta brže nego ranije pa će se promena osetiti u brzini otvaranja stranica, postavljanju sadržaja na Internet i u kvalitetu veze.

Da bi to bilo postignuto obnovljeni su svi vitalni delovi mreže, od radio i transportne mreže do jezgra i servisnih platformi, a koristi se oprema najpoznatijih svetskih proizvođača poput Huaveja, Eriksona i Nere.

“Poslednjih godina svedoci smo brzih promena u razvoju interneta u Srbiji”, rekao je izvršni direktor marketinga Telenora Marek Slačik i dodao da razvoj usluga i navike idu u korak sa svetom, što zahteva mrežu koja će omogućiti brz i pouzdan protok podataka.

On je naglasio da ta kompanija korisnicima, kojima je pristup internetu svakodnevna potreba i navika, nudi pouzdanu mrežu koja podržava napredne usluge i obezbeđuje najbrži internet na svakoj lokaciji i u svako vreme.

Nova mreža, kako je precizirano, štedi i do 30 odsto električne energije i tako doprinosi zaštiti čovekove okoline. Uz to će biti spremna i da podrži dolazeću 4G tehnologiju.

Paralelno sa unapređivanjem mreže Telenor na tržište uvodi i nove modeme i tablet računare za mobilni internet u velikim brzinama a ta kompanija je u Srbiji jedan od tri mobilna operatera u Evropi koji svojim korisnicima nude uređaj “samsung galaksi tab 10.1”.

Telenor grupa je šesti po veličini mobilni operator na svetu sa 220 miliona korisnika, od kojih je u Srbiji više od tri miliona. (RTV)

Leave a Reply