Društvene mreže · Internet

Provaljen Facebook nalog osnivača ovog društvenog servisa

Nepoznati haker provalio je Facebook nalog Marka Zuckerberga, 26-godišnjeg osnivača najpopularnije društvene mreže. Pritom je na profilu ostavio bizarnu poruku u kojoj poziva mrežu da dopusti svojim korisnicima investiranje u nju, u duhu “socijalnog poslovanja po uzoru na ideje Muhammada Yunusa, dobitnika Nobelove nagrade”.

Poruka se svidela 1.800 Zuckerbergovih prijatelja pre nego što je bila uklonjena. Zanimljivo je da je pre samo nekoliko dana provaljeno i na nalog francuskog predsednika Nicolasa Sarkozya. Viši konsultant kompanije Sophos, izjavio je da je ovaj događaj, bez obzira na koji je način došlo do propusta, “rukavica u lice” Facebookovom osnivaču koji se u poslednje vreme muči da korisnicima dokaže kako čuvanje privatnosti i sigurnosti u njegovoj kompaniji shvataju ozbiljno.

Profile slavnih ljudi na društvenim mrežama obično održavaju marketinški timovi. Bez primene dvostruke autentikacije, to je mnogo veći sigurnosni rizik, nego kada nalog održava samo jedna osoba. Kada postoji skup lozinki za upravljanje istim sadržajem, napadačima je mnogo lakše doći do jedne od njih. VIše o ovom incidentu u ouveštaju SecurityPark magazina.

Leave a Reply