Internet

Provaljena vrhunska prevara: Skinuo milion evra uz pomoć računarskog virusa?

Slobodan Nikolić (50), fudbalski menadžer, koji je u subotu uhapšen u hotelu „Hajat“ zbog sumnje da je s računa banke Inteze za mesec dana uspeo da skine skoro milion evra, izjavio je na saslušanju u Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal da nije imao pomagače, saznaje Kurir.

– Sve sam sam uradio. Mislio sam da je novac moj. Tačno je da sam ga podizao, ali nisam imao nameru da oštetim banku – rekao je, navodno, Nikolić na saslušanju, posle čega mu je određen pritvor do 30 dana.

virus

 

Međutim, istražitelji veruju da on na ovaj način pokušava da prikrije pomagača koji mu je omogućio da izvrši prevaru i kojem je, verovatno, dao procenat od podignutog novca!
– Teško da je reč o softverskoj grešci, jer bi se onda isto desilo sa svim računima ili makar sa još nekim. U ovom slučaju je, najverovatnije, neko „iznutra“ zloupotrebio ugradnju softvera tako što je namestio Nikoliću da mu se stanje na računu uvećava za sumu koju podigne s njega – navodi naš sagovornik iz istrage.

Naš izvor dodaje da ne treba zaboraviti da je Nikolić vrhunski prevarant i da mu je u Švajcarskoj zabranjeno kockanje zbog toga što je, kako se sumnja, na prevaru dobijao velike sume novca!

– Sumnjamo da je preko nekog u banci uspeo da instalira virus koji se ubacuje tokom ugradnje ili popravke na originalni softver. On se aktivira određenom šifrom koja je poznata osobama koje ovakve prevare vrše. Na taj način samo oni mogu zloupotrebiti program – navodi sagovornik iz istrage.

Na meti istrage su zaposleni u banci koji su imali pristup softveru, kao i odgovorne osobe koje su instalirale softver za kartice. Nikolić je novac zarađen na ovaj način rasipao, a prema nekim informacijama, on ima velike novčane dugove.

– Reč je o natprosečno inteligentnom prevarantu koji je vrlo pažljivo smišljao odbranu i uklapao je s dokazima protiv njega. Verujemo da je ovakve i slične prevare vršio i u inostranstvu, tako da ćemo nastaviti da radimo na ovom slučaju – kaže izvor.
Krivičnom gonjenju Slobodana Nikolića, kako Kurir saznaje, pridružiće se i banka Inteza, koja traži da osumnjičeni vrati novac. izvor: Kurir-Svet

Leave a Reply