otvorena_prva_postavka_muzeja_nasilja
Internet

Prva postavka online „Muzeja nasilja“

Prva postavka „Muzeja nasilja“, kao autentični javni arhiv medicinske dokumentacije osoba koje su doživele nasilje, otvorena je u galeriji „Podroom“ u Kulturnom centru Beograda. Projekat realizuje organizacija KulturPark, pomoću Američke agencije za međunarodni razvoj USAID i Instituta za održive zajednice (ISC).

Glavni eksponati na izložbi su rendgenski snimci, lična svedočenja i medicinska dokumentacija o povredama zadobijenim u javnom i privatnom prostoru, koje su posledica diskriminacije, nasilja u porodici, vršnjačkog nasilja, kao i nasilja nad manjinskim i marginalizovanim društvenim grupama. Brojni građani, žrtve različitih oblika nasilja, anonimno su donirali svoju dokumentaciju inicijatorima projekta “Muzej nasilja” želeći da i na taj način skrenu pažnju na to da ono što se dogodilo njima može da se dogodi bilo kome.

otvorena_prva_postavka_muzeja_nasilja

Radojica Bunčić iz organizacije Kultur Park pozvao je građane da svoje predmete, dokumentaciju i svedočenja koja ukazuju na to da su nekada bili žrtve nasilja dostave ovoj organizaciji tokom trajanja izložbe.

Izložba će u galeriji Podroom biti postavljena do 22. februara 2013. godine, a u sklopu projekta održavaće se i javne diskusije na temu nasilja. “Muzej nasilja” će zatim biti predstavljen širom Srbije, kao i u regionu.

Leave a Reply