Internet

Prvi ženski Internet kafe u Avganistanu

Na sigurnoj lokaciji, u sigurnom okruženju, ženama u Avganistanu omogućen pristup internetu. Dok se u svetu obeležava Međunarodni dan žena, jedna organizacija pruža ženama u Afganistanu sigurno mesto sa kog mogu biti povezane sa svetom. U glavnom gradu Kabulu otvoren je prvi internet café samo za žene…

U malom cafeu u središtu Kabula mesta jedva ima za kretanje, prostorija je prepuna žena za laptop kompjuterima.

Afganska aktivistička grupa YoungWomen4Change vodi café kao sigurno mesto sa kog žene mogu imati pristup internetu i razmenjivati informacije bez neželjene pažnje muškaraca. “Vrlo smo zadovoljne otvaranjem cafea, koji se nalazi na sigurnoj lokaciji, u sigurnom okruženju, što ženama uveliko olakšava dolazak i korišćenje onoga što nudimo,” kaze Eqlima Muradi, iz YoungWomen4Change.

Obojen živim bojama, café nosi ime Sahar Gul, prema tinejdžerki koja se našla u središtu pažnje kad ju je policija našla pretučenu u kući njena muža, u severnoj pokrajini Baghlan. Gul je optužila svog supruga i njegovu porodicu za zlostavljanje. “Dali smo našem internet cafeu njeno ime,” kaze Arzoo Omid (YoungWomen4Change), “jer Sahar je toliko propatila, a mi joj ovime želimo odati priznanje za hrabrost. Želimo da zna da se njome ponosimo.”

Slučaj Sahar Gul nije redak u Afganistanu. Tokom 90-ih godina, talibani, koji su bili na vlasti, zabranjivali su ženama rad, obrazovanje, čak i napuštanje kuće bez muške pratnje. Puno toga se otada promenilo na bolje, u smislu ženskih prava, ali aktivisti podsećaju da je ostalo još puno posla. Za ove Avganistanke, internet café, sa doniranim kompjuterima, veliki je korak napred. (voa)

Leave a Reply