Internet

Pulicerova nagrada po prvi put dodeljena Internet mediju

Američki list Vašington post dobio je ugledne Pulicerove nagrade za novinarstvo u četiri kategorije, a ta nagrada je prvi put dodeljena i jednom internet portalu ProPublici (ProPublica), javljaju danas mediji.

Vašington post koji je prošle godine dobio samo jednog Pulicera, ove godine je osvojio tu nagradu u četiri kategorije za međunarodno izveštavanje, komentare, kritiku i za specijalni prilog. Laureati su Entoni Šadid za tekstove o Iraku, Ketlin Parker za kolumnu posvećenu spektru političkih i moralnih pitanja, Sara Kaufman za svoj pristup kritici modernog plesa i Džin Vajngarten za tekst o roditeljima koji su usmrtili svoju decu zaboravivši ih zaključane u kolima.

Njujork tajms je dobitnik nagrade za nacionalno i za analitičko izveštavanje. Nagradu za analitičko izveštavanje dobili su Majkl Mos i redakcija NYT za pisanje o hamburgerima zatrovanim bakterijama i drugim problemima sa bezbednosti hrane u SAD. Za nacionalno izveštavanje nagrađeni su Met Rihtel i članovi redakcije NYT za niz tekstova o opasnoj upotrebi mobilnih telefona, kompjutera i ostalih uređaja tokom upravljanja motornim vozilom.

Sajt ProPublika je sa Njujork tajms magazinom nagrađen za izuzetna dostignuća u istraživačkom novinarstvu, odnosno o priči o lekarima jedne bolnice odsečene uraganom Katrin 2005. Tri novinara Dalas morning njuza dobila su nagradu za pisanje uvodnika.

Pulicerova nagrada se svake godine dodeljuje za najbolja ostvarenja u novinarstvu, karikaturi i književnosti. Džozef Pulicer bio je novinski magnat poreklom iz Mađarske i jedan od začetnika “žute štampe”. On je 1903. na Univerzitetu Kolumbija osnovao prvu novinarsku školu. (avala)

Leave a Reply