Internet · Provajderi

Puštanje u rad prvog otvorenog, komercijalnog Internet Exchange u Srbiji

U sredu 12.05.2010. u 13 časova organizuje se konferencija za novinare  povodom otvaranja mogućnosti jeftine razmene lokalnog Internet saobraćaja između lokalnih Internet service provajdera (ISP), pod nazivom Serbian Open eXchange (SOX), koji su osmislili Zoran Perović i Nenad Krajnović. KZN će otvoriti Ministarka za telekomunikacije i informaciono društvo Jasna Matić.

Internet Exchange postoji u svetu više od jedne decenije (jedan od prvih počeo je sa radom u Londonu 1994. godine), a sada se uvodi i kod nas. Radi se o međusobnom povezivanju Internet provajdera i besplatnom razmenjivanju Internet saobraćaja, jer savremene telekomunikacije, kako tehnološki, tako i komercijalno, idu ka korišćenju najnovijih tehnologija u cilju pružanja što kvalitetnijih usluga krajnjim korisnicima.

Povezivanjem i razmenom podataka, dobija se znatno kvalitetniji Internet, kao i platforma za razvoj lokalnih informatičkih sadržaja. To je posebno značajno, ako se ima u vidu da je u okviru Akcionog plana za realizaciju Strategije razvoja telekomunikacija u Republici Srbiji od 2006. do 2010. godine, predviđeno formiranje tačke razmene nacionalnog Internet saobraćaja.

Direktne prenose i snimke MC događaja možete pratiti preko MC Web televizije

Leave a Reply