Internet

Putin: “Ne radi se o totalnoj kontroli interneta”

Nastupajući na zasedanju Saveta bezbednosti RF Vladimir Putin je nekoliko puta podvukao da se ne radi o totalnoj kontroli interneta:
Hteo bih da podvučem da mi nemamo nameru da ograničavamo dostup i da stavimo mrežu pod totalnu kontrolu, da ograničimo zakonski normirane interese i mogućnosti ljudi, organizacija, biznisa u informacionoj sferi. To se čak ni ne razmatra. Sloboda medija, pravo građana da dobiju i podele informaciju- to su osnovni principi demokratske države i društva i neophodno ih je zaštiti.
U isto vreme, vlast je obavezna da štiti interese države ali i građana od rizika. Tim pre što u poslednje vreme ima sve više napada na ruske internet resurse, govori predsednik Putin:
Vidimo da određene države pokušavaju da koriste svoje dominantne položaje u globalnom informacionom prostoru ne samo radi dostizanja ekonomskih, već i vojno-političkih ciljeva. Odgovarajuće institutcije naše države redovno beleže rast kompjuterskih napada na ruske informacione resurse. Njihova učestalost direktno zavisi od tekuće situacije na međunarodnoj sceni.
Putin je konstatovao da se putem internet mreže šire materijali terorističke i ekstremističke tematike. Takođe raste i broj drugih krivičnih dela, kao što je upad u sisteme banaka. Za zaštitu Runeta, koristiće se domaći programi, ali i iskustvo iz inostranstva. Sajtovi sa nezakonitim sadržajem će biti ugašeni.

rusija
Predsednik je podsetio da su tokom poslednjih godina bili učinjeni važni koraci u vezi sa odbranom internet resursa. Tako je na delu Doktrina informacione bezbednosti, a formira se i državni sitem pretraživanja, prevencije i saniranja hakerskih napada. „Stavaraju se savremene, zaštićene mreže i sistemi veze za potrebe odbrane i bezbednosti države, za pravosudne organe.“- podvukao je Putin.
Posebne strahove određenog broja stručnjaka izaziva i činjenica da se glavni serveri globalne mreže nalaze na teritoriji SAD. Predsednik je podsetio da su upravo oni i kontrolisali internet. Ipak, danas se situacija menja na bolje u Rusiji, uveren je ekspert u oblasti konkurentne obaveštajne delatnosti Andrej Maslovič koji kaže da je postalo moguće iskuljčiti čitave blokove mreže, ali da nijedna država ne može samostalno da utiče na internet mrežu.
Očigledno je da je rusko rukovodstvo izvuklo ozbiljne zaključke nakon avgustovskih dešavanja 2008.godine. Dešavanja oko Južne Osetije su pokazali ozbiljne nedostatke u strategiji i taktici infromacionog rata. Danas, u virtuelnoj borbi za Krim i Donbas, ruska strana je mnogo spremnija, podvlači ekspert.
Od početka 2014.godine, samo Runet beleži 57 miliona hakerskih napada. Većina njih je bila u vezi sa Olimpijadom u Sočiju, dešavanjima na Krimu i na jugositoku Ukrajine. I ove su pretnje aktuelne ne samo za Rusiju. Radi obezbeđivanja međunarodne informativne bezbednosti Moskva aktivno sarađuje sa partnerima- konkretno u okviru UN, BRIKS, ŠOS.

Leave a Reply