Internet

Rastu štete od sajber kriminala

Po Symantec Norton izveštaju za 2013 ukupna direktna globalna šteta od posledica sajber kriminala je porasla sa 110 na 113 mlrd USD, a prosečan iznos štete po žrtvi pogođenoj sajber kriminalom je takođe porastao sa 197 na 298 USD. Dodatno se u studiji kompanije Hewlett-Packard iz 2013. navodi da je prosečan iznos štete od sajber napada po američke kompanije iznosio USD 591.780 – i stalno je u porastu.

Činjenica je da postajemo sve više mobilni i otvoreni za sajber pretnje, dok su u isto vreme sajber kriminalci su sve veštiji i teže ih je otkriti. Kako bi se borile sa time, kompanije (i kompanije koje se bave IT bezbednošću, kao što je Symantec i naše mušterije) se sve više okreću sajber ratnim igrama u nadi da mogu da istreniraju svoje zasposlene kako bi uvek bili korak ispred današnjih najspretnijih sajber kriminalaca.

cyberattack

Symantec Sajber ratne igre i Izazov sajber spremnosti

Symantec uvek traži način da osmisli programe, koji omogućavaju našim zaposlenima da budu spremni da odgovore na svaki, ekstremno komplikovan izazov na polju sajber bezbednosti sa kojima se suočavamo mi i naše mušterije. Pre tri godine smo zbog toga razvili naše sopstvene Sajber ratne igre, zahtevan, intenzivan program, koji od naših zaposlenih zahteva da razmišljaju kao njihovi sajber neprijatelji, da razmišljaju kao hakeri.

Mnogima ovo možda izgleda suviše rizično ili čudno, što podstičemo zaposlene i učimo ih da funkcionišu kao hakeri. Ipak, program smo razvili sa idejom da štitimo nas i naše mušterije od sajber zločinaca. Kako bi pomogli našim mušterijama da shvate sa kakvim potencijalnim pretnjama se suočavaju, mi moramo da uvidimo za kojim slabostima i ulaznim tačkama tragaju sajber kriminalci i da sagledamo iz njihove perspektive kako oni gledaju na online scenu. Jedna od najvažnijih poruka koju želimo da prenesemo kroz ove vežbe je da nije uvek neophodno posedovati veliko iskustvo i znanje kako bi imali uvid u slabosti sajber bezbednosti, tako da je ključno za kompanije kao što je Symantec, kao i za naše mušterije da obezbede da budu potpuno svesne svih mogućih ranjivosti.

cyber-hakeri

Iako je program izvorno razvijen za naše timove koji se bave razvojem proizvoda, sada smo ga otvorili za sve u kompaniji Symantec – uključujući razvojne, IT, marketing i finansijske timove. Svi donose jedinstvenu perspektivu u ovaj događaj i to nam je pomoglo da naši zaposleni uvide zašto je svaka komponenta u procesu razvoja našeg proizvoda važna. Svačiji uvid i uloga su ključni u obezbeđivanju osećaja bezbednosti na internetu našim mušterijama.

Već tri godine rukovodimo sajber ratnim igrama, koje su bile izuzetno uspešne. Svake godine odaberemo temu na kojoj ćemo zasnivati igre. Prve godine smo izazvali učesnike da provale u vladinu infrastrukturu, druge u veliku naftnu i gasnu kompaniju i poslednje godine ovog februara smo izazvali učesnike da provale u fiktivnu finansijsku instituciju. Ove godine na Sajber ratnim igrama je učestvovalo preko 1.000 zaposlenih, a kroz seriju događaja oni su se takmičili u finalu u Mauntin Vjuu (Mountain View – sedište kompanije Symantec).

Izvrsno je videti koliko zaposleni tokom Sajber ratnih igara postaju posvećeni i uključeni. Mnogi provode vreme van ovog takmičenja učeći jezike i strukture koje inače nisu obavezni da koriste na svom svakodnevnom poslu.

 

Izlazak Sajber ratnih igara na tržište

Prateći Sajber ratne igre, shvatili smo da postoji prilika i korist od nuđenja ovog jedinstvenog događaja našim mušterijama i širem tržištu. Zbog toga smo razvili Izazov sajber spremnosti, impresivno takmičenje interaktivnog zarobljavanja zastave kojim se oblikuju scenariji  na osnovu trenutne scene sajber pretnji uz korišćenje realistične IT infrastrukture. Slično Sajber ratnim igrama, ovaj Izazov je osmišljen za više nivoa tehničkog umeća i iskustva, a postavlja učesnike u ulogu hakera kako bi shvatili njihove ciljeve, tehnologiju i procese razmišljanja, i kako bi na kraju krajeva bolje štitili svoje organizacije i sebe.

U ponudi je Izazov sajber spremnosti sa vremenskim koracima od 2, 4 i 8 sati u obe varijante: uživo i putem interneta. Od kako smo 2013. pokrenuli Izazov sajber spremnosti, organizovali smo 40 događaja na lokacijama širom sveta sa približno 4.000 učesnika. Udružili smo se sa vodećim univerzitetima, tako da su i budući IT profesionalci, a ne samo naše mušterije efikasno pripremljeni za odbranu od najprepredenijih sajber kriminalaca. Nadamo se da ćemo u budućnosti započeti zajedničko takmičenje okupljeno oko Izazova sajber spremnosti.

I Sajber ratne igre i Izazov sajber spremnosti su bile izuzetno uspešne. Kako su mušterije učile više o tome kako hakeri posmatraju njihovu infrastrukturu, istovremeno smo ih naučili o ispravnim procesima i tehnologijama da budu u stanju  da odgovore na probleme, kako bi uvek bili korak ispred i da ne postanu njihov plen.

Prošle godine je ovaj naš inovativni i privlačan program posebno istakla Fast Company. Potpredsednika za menadžment proizvodima u kompaniji Symantec Samira Kapuriu su citirali u ovom članku kako je objašnjava značaj ove inicijative:

„U svakom visokorizičnom okruženju – bilo da je reč o vozačima automobila ili doktorima – oni imaju prostor za uvežbavanje kako bi izbrusili svoje veštine i kako bi bili u mogućnosti da u uvedu nešto novo“, izjavio je za Fast Company Samir Kapuria,  potpredsednik za upravljanje proizvodima u kompaniji Symantec. „U našoj oblasti gde imamo aktivne protivnike, koji pokušavaju da ukradu novac ili intelektualnu svojinu, kao i digitalne aktiviste, nema mesta za učenje i uvođenje novina u bezbednom okruženju. To je za nas bila inspiracija.“

To je dodatno našim zaposlenima pomoglo da poboljšaju svoje veštine i znanje, kao i da sa uzbuđenjem posmatraju kako strast i inovacija u svakoj ulozi vode ka uspehu kompanije Symantec.

Naš cilj je da obezbedimo siguran i bezbedan svet našim potrošačima, kao i da pružimo podstrek razvoju izazovnog i konstantno angažovanog radnog mesta, na kojem naši zaposleni mogu da rastu i unaprede svoje veštine svakog dana – ovaj program upravo to radi.

Leave a Reply