ratel
Internet

RATEL: Uskoro više Internet provajdera u jednoj stambenoj jedinici

Republička agencija za elektronske komunikacije Srbije (RATEL) najavila je da će preporučiti da u budućim zgradama i objektima bude omogućeno da pristup korisnicima ima više operatora širokopojasnog Interneta.

Na konferenciji za novinare, direktor RATEL-a Milan Janković je istakao da bi to građanima omogućilo da biraju operatora Interneta čije usluge žele da koriste. Kako je istakao, to je važno i zbog toga što će se po pristupu širokopojasnom Internetu tretirati razvoj telekomunikacija i pozicija Srbije u Međunarodnoj uniji za telekomunikacije.

ratel

Janković je napomenuo da je na nivou ministarstava donet pravilnik o mogućnosti izgradnje optičkih mreža i pristupa tim mrežama, a da je RATEL doneo uputstva u vezi sa tim.

– Očekujem da u ponudi bude mnogo više mogućnosti i da se više Internet operatora pojavi u zgradama. Održaćemo razgovore sa Inženjerskom komorom i preporučiti da se u projektovanju zgrada omogući pristup većem broju provajdera širokopojasnog Interneta – rekao je Janković.

Internet provajderi u Srbiji su, prema preliminarnim podacima RATEL-a, u prošloj godini imali 5.038.924 pretplatnika, što je učešće od 69,26% u broju stanovnika. Ukupan broj korisnika se povećao za skoro 1.200.000, odnosno 31% u poređenju sa 2011. godinom, a prihod Internet kompanija je u 2012. dostigao 147,95 mil EUR. Prema RATEL-u, pristup širokopojasnom Internetu ima 4.726.896 pretplatnika, uključujući i korisnike mobilne mreže 3G, što je učešće od 65,28% u broju stanovnika Srbije.

Janković je rekao i da do polovine godine očekuje donošenje odluka koje će omogućiti uvođenje LTE tehnologije, odnosno usluga četvrte generacije mobilne telefonije.

On je naglasio i da su operatori od 1. aprila obezbedili univerzalni servis koji omogućava da građani koji do sada nisu imali telefon dobiju pristup telekomunikacijama. On je precizirao da tu uslugu mogu da koriste meštani 712 mesta u Srbiji, koji do sada nisu imali nikakav pristup telekomunikacijama. Tu uslugu pružaju “Telekom Srbija”, “Telenor”, “Vip mobile” i “Orion telekom”.

One thought on “RATEL: Uskoro više Internet provajdera u jednoj stambenoj jedinici

 1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

  Umesto komentara – svojevremeni dopis RATEL-u:

  REPUBLICKA AGENCIJA ZA ELEKTRONSKE KOMUNIKACIJE
  Beograd, Visnjiceva 8

  Usvojeno Uputstvo o realizaciji tehničkih i drugih zahteva pri izgradnji elektronske komunikacione mreže i pripadajućih sredstava u stambenim i poslovnim objektima

  http://www.ratel.rs/upload/documents/Uputstva_i_obrasci/UPUTSTVO_za_EKM_zgrada%20konacan.pdf

  Postovane koleginice i kolege,

  Na kraju mog dopisa resornom Ministarstvu od 5. januara 2013. na istu temu napisao sam umesto zakljucka: “Cini mi se da se ovaj pravilnik tesko moze koristiti i kao svojevrsni prirucnik za projektovanje kucnih elektricnih instalacija, ukljucujuci telekomunikacione distributivne mreze.”

  Posle nepunih mesec dana, tacnije 1. februara 2013. prijatno ste me iznenadilu i demantovali ovim uputstvom (u ogovarajucuj rubrici pogresno nazvannim Uputstvo о tehničkim uslovima pri izgradnji objekata), koje pored Tehničkih uslova za kablovske distribucione mreže, sisteme i sredstva (http://www.ratel.rs/upload/editor_files/File/dozvole/uputstva/TU_za_KDM.pdf) spada u retku kategoriju kvalitetnih i korisnih tehnickih dokumenata, ali ne, na zalost, i u kategoriju vazecih podzakonskih propisa i akata.

  Jer, u Zakonu o drzavnoj upravi (http://www.paragraf.rs/propisi/zakon_o_drzavnoj_upravi.html) propisano je;
  – u clanu 15: “Ministarstva i posebne organizacije donose pravilnike, naredbe i uputstva. Pravilnikom se razrađuju pojedine odredbe zakona ili propisa Vlade. Naredbom se naređuje ili zabranjuje neko ponašanje u jednoj situaciji koja ima opšti značaj. Uputstvom se određuje način na koji organi državne uprave i imaoci javnih ovlašćenja izvršavaju pojedine odredbe zakona ili drugog propisa. Pravilnici, naredbe i uputstva objavljuju se u “Službenom glasniku Republike Srbije”‘;

  – u clanu 16: “Ministarstva i posebne organizacije mogu donositi propise samo kad su na to izričito ovlašćeni zakonom ili propisom Vlade. Ministarstva i posebne organizacije ne mogu propisom određivati svoje ili tuđe nadležnosti, niti fizičkim i pravnim licima ustanovljavati prava i obaveze koje nisu već ustanovljene zakonom.”‘; – u clanu 53: “Kad je imaocima javnih ovlašćenja povereno donošenje propisa, oni po prirodi i nazivu moraju da odgovaraju propisima koje donose organi državne uprave. Imaoci javnih ovlašćenja dužni su da propis čije im je donošenje povereno objave u “Službenom glasniku Republike Srbije”‘.

  Dobro je sto je i ovim upustvom, bas kao i prethodnim slicnim pravilnikom, neovlasceno i nezakonito, propisana materija koja je trebalo da bude uredjena Zakonom o elektronskim komunikacijama (a nije, na zalost). Na primer, odredbe o osnovnim principima iz clana 8. ovog uputstva koje glase:

  “1. svim zainteresovanim operatorima se omogucava pristup zgradama uz ravnopravne i nediskriminatorne uslove na mestima koja su projektom predvidjena za interfejs spoljne mreze za pristup (ENI);

  2. svim krajnjim korisnicima usluga u zgradama se omogucava slobodan izbor operatora.”

  Nadam se da ce ti osnovni principi biti ubuduce postovani.

  Posle detaljnijeg citanja ovog obimnog uputstva javicu se ponovo.

  Iskreno,
  Dejan Popovic

  Beograd, 1. februara 2013.

Leave a Reply