Internet

Registrovan 10-hiljaditi korisnik bosanskohercegovačkog .ba domena

U ponedeljak 11.01.2010. godine registrovan je desethiljaditi korisnik bosanskohercegovačkog internet domena .ba.

Ovaj rezultat pokazuje da je .ba domen pridobio naklonost tamošnje javnosti; sve veći broj korisnika Interneta prihvata potrebu i prednosti virtuelnog predstavljanja pod državnim domenom Bosne i Hercegovine.

Na osnovu statistike na on-line aplikaciji koja se nalazi na www.nic.ba koju vodi Registar državne domene (Univerzitetski tele-informatički centar UTIC), utvrđeno je da je desethiljaditi korisnik aktivnog naziva .ba domene Mario Šokčević iz Odžaka koji je registrovao domen internetsajam.ba. Tim povodom je 20.01.2010. u prostorijama UTIC-a upriličen prijem i dodela poklona za desethiljaditog korisnika .ba domena. Poklone je uručio direktor Univerzitetskog tele-informatičkog centra UTIC prof. dr. Senad Burak.

Nacionalni top level domen je vredan resurs svake države i jedan je od elemenata njenog suvereniteta i prepoznatljivosti u virtuelnom svetu. Državni top level domen Bosne i Hercegovine, čija je zvanična oznaka .ba dodeljna od međunarodnog konzorcija IANA-e, obezbeđuje uključenje Bosne i Hercegovine u međunarodnu Internet zajednicu. UTIC je ovlašćeni administrator i registar BiH nacionalnog domena. Preko UTIC-a kao državnog administratora pristup Internetu imaju svi korisnici domenskog prostora koda .ba, kao što su Internet service provideri (daovaoci Internet usluga), komercijalne, edukativne, nevladine, vladine i druge organizacije, te fizička lica.
Od 1996. god. do danas dodeljeno je ukupno 10.000 naziva .ba domena.

2 thoughts on “Registrovan 10-hiljaditi korisnik bosanskohercegovačkog .ba domena

  1. Infomedia

    Ovo zvuci kao zanimljiv podatak ali cinjenica je da je ovo premalo za drzavu od
    4,5 miliona stanovnika, ako se uzme u obzira da u mnogo manjoj sloveniji je od
    1996 do danas registrovano preko 75000 domena.
    Vjerovatno pojednostavljenje procedure i cijena domena moze doprinjeti vecem broju registracija.

Leave a Reply