Internet

Registracija .me domena kreće u februaru

Iz kompanije GoDaddy su nedavno najavili da će globalno promovisati domen .me, dok će partnerska kompanija Afilias biti zadužena za tehnološku implementaciju rešenja globalne registracije .me domena, slično onom koje koristi kao podršku ostalim domenima kao što su .info i .org.

Pregovori sa prvorangiranim ponuđačem na tenderu za javni poziv za izbor Agenta za registraciju domena .me koji čine američki Go Daddy, britanski Afilias i crnogorski Me-Net počeće naredne sedmice, a ugovor će biti potpisan do sredine februara, očekuju u crnogorskoj Vladi.

Vladin Savet za registraciju .me domena izabrao je prošle sedmice taj konzorcijum kao prvorangirani. GoDaddy najveći je registrator domena na svetu. “Nakon potpisivanja ugovora startujemo sa upotrebom .me domena. Prvi korak je tranzicija domena sa cg.yu na odgovarajuće .me poddomene i početak registracije, a u dogovoru sa izabranim Agentom registracije ćemo odrediti i red koraka za naredni period”, saopšteno je iz vladinog Saveta.

Prve adrese trebalo bi da budu registrovane već krajem februara. Iz Saveta je saopšteno da su se ponude na tenderu vrednovale po dva osnova – finansijski deo i reference registrara. Svaki od ovih kriterijuma je bio podeljen na podkriterijume, koji su pojedinačno bili vrednovani, objasnili su iz Saveta.

Konzorcijum čiji je nosilac GoDaddy  naveo je da će u periodu od pet godina prodati najmanje 1,25 miliona domena. Ponudom je predviđen prihod Vlade za pet godina od 16,7 miliona EUR odnosno neto sadašnje vrednosti 13,2 miliona. Nakon potpisivanja ugovora avansom će biti uplaćeno 5 miliona EUR, i dostavljena bankarska garancija na iznos od 8,2 miliona.

Drugorangirani konzorcijum koji čine DemandMedia/eNom/ Neustar/MeNom u ponudi je naveo da će za pet godina prodati 2,02 miliona domena, a neto sadašnja vrednost garantovanog prihoda Vlade za isti period iznosi 4,7 miliona EUR.

Crna Gora bi od prodaje domena, preko aukcije, po ponudi GoDaddy-ja dobila 70 odsto prihoda, a eNom-a 61 odsto. Od prodaje domena van aukcije prihod države biće trećina od onoga koju prihoduje prihoda od GoDaddy ili 41 odsto od eNom-a”, objasnili su  iz Saveta. Na teneder je stigla i ponuda konzorcijuma Verisign/Dotster, ali su u Savetu jednoglasno ocenili da ona ne ispunjava bitne uslove definisane javnim pozivom.

Leave a Reply