Internet

RNIDS i MTID potpisali Sporazum o saradnji u oblasti upravljanja Internetom

Ministar za telekomunikacije i informaciono društvo u Vladi Republike Srbije Jasna Matić i direktor Registra nacionalnog Internet domena (RNIDS) Nenad Marinković potpisali su danas u Vladi Srbije Sporazum o saradnji.

Matić je na konferenciji za novinare rekla da potpisivanje ovog dokumenta predstavlja veliko priznanje za domaću Internet zajednicu, koja je tokom proteklih nekoliko godina uradila veliki posao na uspostavljanju i pouzdanom funkcionisanju registra nacionalnih Internet domena.

Ova organizacija ispunila je očekivanja građana i privrede da registracija Internet domena sa nastavkom ‘.rs’ postane jednostavna, brza i pristupačna, navela je ona i dodala da je sve to urađeno uz uključivanje velikog broja zainteresovanih strana u rad organizacije i uz obezbeđivanje visokog stepena javnosti u radu.

Prema njenim rečima, današnji sporazum pruža dodatne garancije da će se postignuti kvalitet održati, što je veoma značajno za dalji razvoj Internet servisa u Srbiji.

Matić je, povodom uvođenja novog nacionalnog Internet domena na ćiriličnom pismu, navela da je Vlada zadužila početkom godine resorno ministarstvo da, u saradnji sa RNIDS, do kraja ove godine omogući uslove za odobravanje Srbiji novog nacionalnog Internet domena na ćiriličnom pismu.

Ovaj posao je završen na vreme i sredinom novembra Internet korporacija za dodeljena imena i brojeve (ICANN) odobrila je novi Internet nastavak na ćiriličnom pismu ‘.srb’, rekla je ona i dodala da će do kraja 2010. biti objavljena i pravila po kojima će se registrovati domeni na ćirilici.

Sada se težište posla, kako je objasnila, pomera na RNIDS, koji tokom narednih nekoliko meseci treba da privede kraju rad na uspostavljanju tehničkih uslova za registraciju domena na ćirilici i uvede ih u upotrebu.

Potpisanim Sporazumom RNIDS preuzima posebne obaveze u pogledu načina organizovanja i obavljanja svojih osnovnih poslova, kao i garantovanja dostupnosti i operativnosti bitnih delova Internet infrastrukture za koju je odgovoran.

Sporazumom se takođe precizira način komunikacije RNIDS i resornog ministarstva u slučaju problema u radu.

Leave a Reply