Internet

RNIDS: Okrugli sto “Kako novinarstvo komunicira danas?”

Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS) ugostio je 13. jula studente koji su učestvovali na okruglom stolu u okviru Medijske radionice Međunarodne studentske nedelje u Beogradu (International Student Week in Belgrade, ISWiB 2011). Ova studentska konferencija projekat je NVO “Svetski omladinski talas” iz Beograda, i ove godine se održava po peti put, uz učešće oko 200 studenata iz 50 različitih zemalja.

Tema okruglog stola održanog u Domu internet domena Srbije bila je “Kako novinarstvo komunicira danas?”, a studenti (učesnici medijske radionice) iz Nemačke, Francuske, Češke, Slovačke, Rumunije, kao i iz regiona – Srbija, Hrvatska, Slovenija, Makedonija, mogli su da čuju iskustva i razmene mišljenja sa srpskim novinarima i medijskim radnicima – Zoranom Stanojevićem, urednikom RTS-a, Vojislavom Stevanovićem iz onlajn komunikacija Erste banke i bivšim zamenikom glavnog urednika “Ekonom:east” magazina, Jelenom Đelić, novinarkom i urednicom “eKapije”, i Petrom Stakićem, onlajn PR menadžerom kompanije “Infostud”.

Studente je zanimalo kako mogu prepoznati pouzdane izvore u mnoštvu informacija koje im se nude, posebno na Internetu, koja je razlika između tradicionalnih i novih medija, kao i između profesionalnog i sve popularnijeg tzv. građanskog novinarstva. Učesnici okruglog stola zaključili su da je kvalitet novinarskog rada i dalje presudan i da novi mediji ipak neće biti prepreka za opstanak profesije, već da interaktivnost može samo donekle da promeni navike publike.

Leave a Reply