Internet

RNIDS potpisao ugovore o sufinansiranju projekata u drugom konkursnom krugu

Ugovori o sufinansiranju projekata između RNIDS-a i organizacija koje su konkurisale za sredstva u drugom konkursnom krugu potpisni su u Vukovoj zadužbini u Beogradu.

Registar nacionalnog Internet domena Srbije je na osnovu Finansijskog plana za 2010. godinu, Pravilnika o kriterijumima i merilima za finansiranje projekata i odluke svog Upravnog odbora od 23. aprila 2010. raspisao KONKURS ZA SUFINANSIRANJE PROJEKATA kojima se ostvaruju osnovni ciljevi Registra utvrđeni Pravilima fonda i drugim aktima RNIDS-a.

Prijave za sufinansiranje projekata podnošene su do 31. avgusta.

Komisija je 1. septembra otvorila sve pristigle prijave i posle temeljitog razmatranja izabrala petnaest projekata koji su ocenjeni kao najbolji.

Projekti su dobili podršku RNIDS-a koji će ih sufinansirati u ukupnom iznosu od 3.305.000,00 dinara. Ukupna vrednost odobrenih projekata je preko 8.000.000,00 dinara.

U ovogodišnjem ciklusu sufinasiranja u dva konkursna roka RNIDS je odobrio sufinasiranje ukupno 27 projekata u ukupnom iznosu od preko 6.100.000,00 dinara. Ukupna predviđena vrednost svih sufinasiranih projekata je preko 18.000.000, 00 dinara.

U ovom roku sufinansira se sledećih 15 projekata razvrstanih u tri oblasti:

Marketing ovlašćenih registara

 1. Banker d.o.o. – projekat „Kako do svog portala“, obučavanje korisnika kroz deset polusatnih emisija o promociji .rs domena.
 2. BeotelNet lSP d.o.o. – kampanja kojom se promoviše korišćenje brend paketa na gradskoj televiziji.
 3. Nordnet d.o.o. – obučavanje za izradu prve Internet prezentacije malih i srednjih preduzeća . Obuka i marketing izvodiće se u lokalnoj zajednici i na lokalnim medijima.
 4. Panet d.o.o. – promocija Interneta i obučavanje za njegovo korišćenje u poslovne svrhe u malim i srednjim preduzećima
 5. Serbia Broadband – Srpske kablovske mreže d.o.o, ogranak Beograd – projekat „1001 sajt“ čiji je cilj lako i jednostavno uključenje 1001 novog poslovnog korisnika na internet sopstvenim prezentacijama.

Razvoj novih servisa na internetu

 1. NIP BIF Press – uspostavljanje novog servisa namenjenog malim i srednjim preduzećima sa poslovnim vestima, informacijama sa berze, podacima o kreditima, zakonskim formama, državnim konkursima i svim drugim poslovnim informacijama koje im mogu biti od koristi.
 2. Skupština opštine Vranje – podrška pristupu internetu od strane poljoprivrednih proizvođača i pomoć u plasiranju proizvoda preko interneta.
 3. Opšte udruženje preduzetnika, Leskovac – izrada servisa koji će pomoći poslovnim korisnicima i obučiti ih da optimizuju sajtove i dobiju osnovne informacije o B2B portalima, usmerenom i integrisanom marketingu.
 4. PC Press d.o.o. – pomoć u postavljanju virtuelnog pres ofisa kod plasiranja vesti, tekstova, slika i drugih informacija o kompaniji na njen sajt.
 5. Javno novinsko-izdavačko preduzeće Prosvetni pregled – formiranje podlistka za nastavnike koji će im pomoći da bolje upoznaju internet i informacione tehnologije. Prosvetni pregled veruje da će se podlistak razviti i u sajt i formu za njegovu publiku.

Organizovanje skupova

 1. Društvo za informatiku Srbije – Izložba „50 godina digitalnog računarstva u Srbiji“. Izložbom se obeležava i 50-godišnjica pojave prvog digitalnog računara proizvedenog u Srbiji (CER 10), u Institutu Mihajlo Pupin.
 2. Kolegijum studio – skup „BlogOpen 2010“. Održava se u oktobru u Novom Sadu a namenjen je susretima blogera, tviteraša, poslovnih i privatnih korisnika društvenih mreža, ali i svima koje interesuju teme kojima se ovaj skup bavi.
 3. Udruženje za primenu informatičkih tehnologija Rudnet, Rudnik – skup „Rudtech 2010“ namenjen doprinosu razvoja IT usluga u svim servisima i privrednim oblastima u lokalnoj sredini.
 4. Društvo za telekomunikacije – skup „18. telekomunikacioni forum Telfor“. Telekomunikacioni forum (Telfor) je domaći i regionalni godišnji skup stručnjaka koji rade u oblasti telekomunikacija i informacionih tehnologija. Učesnici su uglavnom telekomunikacioni inženjeri, ali i ekonomisti, pravnici, operatori i druge struke.
 5. Udruženje web fest – skup „web fest“. Prvi regionani festival za izbor najboljih  veb projekata i promociju upotrebe Interneta kod najšireg kruga ljudi. Sastoji se od izbora najboljih veb sajtova po kategorijama kao i od promotivno-edukativnih aktivnosti.

Leave a Reply