Internet

RNIDS testira ćiriličke e-mail adrese

U skladu sa brigom o nacionalnom ćiriličkom domenu .СРБ, RNIDS se aktivno uključio u testiranje IDN mejl adresa, odnosno adresa koje i sa leve strane znaka “@” sadrže tekst na lokalnom nacionalnom pismu. Kao što je poznato, najveći problem koji globalno imaju korisnici IDN domena (domeni na pismu koje ne koristi isključivo engleske karaktere), kakav je i naš .СРБ, je nemogućnost razmene mejlova koji imaju IDN korisničko ime (u našem slučaju, korisničko ime na ćirilici).

IKT sektor RNIDS-a je na serveru kompanije “Afilias” dobio mogućnost testiranja mejlova sa ćiriličkim korisničkim imenom i time se pridružio nacionalnim registrima koji aktivno rade na rešavanju ovog problema. Od svih postojećih rešenja, “Afilias” je sa svojim otišao najdalje, mada ni njihovo rešenje još uvek nije primenljivo na globalnom nivou. Test je pokazao da Afilias-ovo rešenje funkcioniše između dva njihova mejl servera, ma gde da se oni nalaze, pri čemu poruka stiže kako je i poslata, sa ćiriličkim (IDN) korisničkim imenom. Međutim, kada se poruka šalje korisniku na neki drugi mejl server, poruka ide preko gateway servera koji joj menja zaglavlje i adresu, i ćiriličko korisničko ime prebacuje u ASCII format, što onemogućava komunikaciju.

SRB-visual

Testiranje je potvrdilo da još uvek ne postoji mogućnost da se između bilo koja dva servera razmenjuju mejlovi koji su u potpunosti IDN (i korisničko ime i domen na ćirilici), jer SMTP još uvek ne podržava IDN (ćiriličko) korisničko ime. Još uvek se ne zna po kom RFC-u i u kom pravcu će se rešenje ovog problema dalje razvijati, ali je sigurno da će se do rešenja doći jer na to čeka 40-ak nacionalnih IDN domena najvišeg nivoa (IDN ccTLDs), iza kojih stoje zemlje kao što su Rusija, Kina, Indija, kao i više evropskih, arapskih i dalekoistočnih zemalja. Osim toga, među novim generičkim domenima najvišeg nivoa (new gTLDs) koji će se uskoro pojaviti na Internetu, veliki je broj IDN domena.

Budućnost Interneta je u višejezičnosti i masovnom korišćenju nacionalnih pisama. RNIDS je već zakoračio u tom smeru i nastaviće da se, u saradnji sa stranim partnerima, aktivno angažuje na prevazilaženju postojećih IDN problema.

Leave a Reply