Internet

Rojters razotkriva tajni ugovor između agencije NSA i kompanije RSA Security

Agencija Reuters saznaje da je američka agencija NSA (Agencija za nacionalnu sigurnost) dogovorila tajnu saradnju sa  jednom od najznačajnijih kompanija u oblasti računarske enkripcije i šifrovanja podatama – RSA Security, po ugovorom vrednom 10 miliona američkih dolara.

New York Times je još u septembru preneo da dokumenti bivšeg zaposlenog NSA-a Edwarda Snowdena pokazuju da je NSA implementirala “manjkavi” kriptografski algoritam (Dual_EC_DRBG) za generisanje slučajnih brojeva kako bi stvorila tzv. backdoor” u proizvodima za šifrovanje.

RSA-BSafe

 

Kasnije je agencija  Reuters prenela da je RSA postao najvažniji distributer algoritma upakovan u softver BSafe, inače korišćen za povećanje sigurnosti privatnih računara i mnogih drugih proizvoda.

Iako se iznos od 10 miliona američkih dolara čini beznačajnim, sigurnosni dokumenti pokazuju da on predstavlja više od trećine prihoda kompanije RSA Security tokom ciele prošle godine. Bar za sada kompanija RSA i agencija NSA nisu komentarisali celi ovaj slučaj.

Leave a Reply