Internet

Roze traka na društvenim mrežama u Srbiji – Dan borbe protiv raka

Preko 600 tviteraša i više od 300 korisnika Fejsbuka trenutno ima na svojoj profilnoj slici roze traku – simbol borbe protiv karcinoma dojke. Svaka ova lična slika je poruka da prevencija spasava život a da u slučajevima več dijagnostifikovane bolesti nije sve izgubljeno.

Pre dve godine pokrenuta je od strane osnivača udruženja Preventiva online akcija Moje dojke su OK sa jedinstvenim ciljem – da ukaže na značaj prevencije kada je karcinom dojke u pitanju. Kako je online anketa koja je tada sprovedena pokazala da svest žena o opasnostima od ove bolesti nije na zavidnom nivou, akcija koja od tada kontinuirano traje podseća žene na važnost redovnih pregleda dojke. Ove godine je sprovedena nova anketa koja je na preseku od 100 žena koje su učestvovale u njoj pokazala da je informisanost o ovoj bolesti mnogo bolja, kao i da skoro 50 odsto žena redovno (jednom mesečno) vrši samopregled dojki, a da je 71 odsto njih o tome kako se radi samopregled saznalo na Internetu. Cilj akcije jeste da ukaže na značaj preventivnih pregleda jer karcinom dojke, koji je dijagnostifikovan u ranoj fazi izlečiv, što se ogleda u svakoj priči izlečenih žena.

Moje dojke su OK veb kampanja 3

Ja danas idem na redovne kontrole, ja danas vozim bicikl po 70 kilometara u jednom dahu, ja danas idem svakoga dana u teretanu, ja danas vozim rolere (moram da se spremim za unučiće), ja danas idem redovno na bazen, ja sam povratila svoju staru kilažu, JA DANAS ŽIVIM ŽIVOT i za koji dan ću sa svojom porodicom i prijateljima proslaviti 45. rođendan. – izjavila je žena koja se izborila sa karcinomom dojke.

Statistike na globalnom nivou pokazuju da se svake godine registruje sve više slučajeva karcinoma dojke ali da se broj smrtnih slučajeva od ove bolesti iz godine u godinu smanjuje za šta treba zahvaliti isključivo prevenciji. Jedna od deset žena u svetu oboljeva od karcinoma dojke. To je najčešći oblik karcinoma koji pogaađa žene i najveći je po stopi smrtnosti kada su u pitanju bolesti karcinoma kod žena. Na globalnom nivou ona iznosi 17%.

U Srbiji godišnje oboli oko 4. 500 žena od kojih jedna trećina izgubi bitku sa bolešću samo zato što je bolest otkrivena kasno. Prvi korak ka izlečenju je prevencija – otići na pregled pre pojave simptoma povećava šansu ka izlečenju na 95%.

Ove godine Digitalna agencija Homepage je omogućila korisnicima društvenih mreža da promene profilne slike na Twitteru i Facebooku, odnosno omogućila da se na profilnoj slici postavi prepoznatljiva roze traka kao znak podrške borbi protiv ove opake bolesti i razumevanja značaja prevencije. Ova akcija je promovisana isključivo kroz digitalne kanale i postigla je veliki uspeh. Trenutno je promenjeno skoro 1.000 avatara i njihov broj raste.

Zato još jednom hvala što bar roze trakom učestvujete u akciji jer ste svi vi koje prate drugi, iako mnogo manji od televizije, radija i velikih portala, po jedan vrlo značajan medij i možete značajno da doprinesete upozoravanju na ovaj problem.

Leave a Reply