Internet

Rupert Murdoch optužio Google da je glavni predvodnik piraterije

Medijski mogul, Rupert Murdoch preko svog novog profila na Twitteru kritikova je poziciju Obamine administracije zbog delova predloženog zakona o antipirateriji poznatom pod nazivom SOPA (Stop Online Piracy Act). Prozivajući Obamu zbog njegove uzdržanosti po pitanju nove legislative o pirateriji, Murdoch je na Twitteru izjavio: “Obama se pridružio plaćenicima iz Silicijumske doline koji prete svim kreatorima softvera piraterijom i običnom krađom“.

Osim Obame, na Murdochovoj “optuženičkoj listi” našao se i Google koga je nazvao „glavnim predvodnikom piraterije“ sa obzirom da omogućuje besplatno skidanje filmova. Google se brani od ovakvih napada i izjavljuje da su u proteklih godinu dana ukinuli više od 5 miliona uvredljivih ili kontroverznih web stranica koje su se prikazivale kao rezultati pretrage i uložili više od 60 miliona dolara u borbu protiv širenja jezika mržnje. Takođe, smatraju da postoji bolji i pametniji način kako da se uvrijeđujući web sadržaji ukinu bez potrebe da se pitaju američke kompanije za cenzuru.

Google i Facebook smatraju da je novi predlog zakona o antipirateriji dosta „težak i neprilagođen“ dok holivudska fimska i muzička industrija tvrdi da je baš ovakav zakon potreban kako bi se sačuvala radna mesta u SAD-u.

Leave a Reply